Като коледен поздрав "Джеймс Уеб" показва пръстените и луните на Уран (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 декември 2023 в 15:24 9642 0

Уран в цялото си великолепие

Кредит NASA, ESA, CSA, STScI

Уран в цялото си великолепие

Планетата Сатурн се смята за "Властелинът на пръстените" на Слънчевата система, но пък Уран е добър подгласник, леденият гигант, чиито 13 пръстена и девет луни бяха красиво заснети наскоро от космическия телескоп "Джеймс Уеб".

През април тази година "Джеймс Уеб" вече бе снимал 11 от 13-те пръстена, което го прави третият път, когато пръстените са наблюдавани след Вояджър 2 и телескопа Кек в Хавай.

Кредит: NASA, ESA, CSA, STScI

И сега "Джеймс Уеб" е снимал всичките тринадесет от тях с NIRCam, пръстени, които могат да се видят изцяло отгоре, включително много слабия дзета пръстен. Това се случва, защото Уран е силно наклонен - ​​полярната му ос не е перпендикулярна на орбиталната му равнина, а е почти успоредна на нея, така че можем да видим пръстените отгоре. На самата планета се вижда шапката на Северния й полюс.

Симулиран изглед от Земята на Уран от 1986 до 2030 г., от южното лятно слънцестоене през 1986 г. до равноденствието през 2007 г. и северното лятно слънцестоене през 2028 г.

Могат да се видят и някои бури на юг от Северния й полюс. Уран има 27 луни и "Джеймс Уеб" е заснел девет от тях, показани на снимката в горната част. Започвайки по посока на часовниковата стрелка от два часа, те са Розалинда, Пък, Белинда, Дездемона, Кресида, Бианка, Порция, Жулиета и Пердита, все красиви имена за луни.

Европейската космическа агенция и НАСА публикуваха снимките тази седмица като своеобразен коледен поздрав. Един миниатюрен Уран с красивата си система от пръстени няма да изглежда неуместно като украшение на коледно дърво.

Източник: Webb rings in the holidays with the ringed planet Uranus, ESA-Webb.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !