Колко души са нужни за полет до планетата Proxima b (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 юни 2018 в 10:00 13364 0

(Passengers, Columbia Pictures

Учени изчислиха колко човека трябват, за да долетят до най-подходящата за колонизация планета Proxima b, съобщи ScienceAlert

Изследването, провери какъв е минималния брой екипаж, който да бъде устойчив много поколения за космически полет до Proxima Centauri b ("Computing the minimal crew for a multi-generational space travel towards Proxima Centauri b"), наскоро се появи онлайн и скоро ще бъде публикувано в списанието на Британското междупланетно дружество (Journal of the British Interplanetary Society).

Френските учени Фредерик Марен (Frederic Marin) и Камий Белуфи (Camille Beluffi) откриха, че за да се направи успешен космически полет до планетата Проксима b, която сега се счита за най-подходяща за колонизация, няма нужда от много човешки ресурси. Според изследователите имаме нужда от 630 години и най-малко 98 души, за да стигнем до Proxima b, а по-нататък - ще видим.

Д-р Марен и д-р Белуфи започват това проучване, като разглеждат различните концепции, предложени за междузвездното пътуване. Те включват по-традиционните подходи като ядреноимпулсен космически кораб (проект Orion) и ракетите с термоядрен синтез (т.е. проект Daedalus ), както и по-модерната концепция за Breakthrough Starshot.

Тези мисии обаче все още са далеч и не включват космически полет (освен Starshot) до Proxima b. Като основа за изчисленията си, д-р Марен и д-р Белуфи взеха предвид също и мисиите, които ще започнат през следващите години, като например слънчевата сонда "Паркър" (Parker Solar Probe) на НАСА  Тази сонда ще достигне рекордни скорости на орбита до 724 205 км/ч, което е около 200 км/сек. (или 0,067% скоростта на светлината).

Кратките изчисления ни позволяват да разберем, че за да достигнем Proxima b ще ни трябват 6,3 хиляди години. Но до момента, в който стане възможен истински междузвезден полет, технологията ще позволи да се намали това време до 630 години. Френските учени взеха това число като отправна точка и изчислиха колко хора ще бъдат необходими за тази мисия.

За да определят необходимия брой на екипажа космическия кораб, те използват специалната програма HERITAGE ("Наследство"), който ви позволява да се използва произволен, т. нар. стохастичен метод Монте Карло. Програмата отчита всички възможни резултати от моделирането, като тества всеки сценарий за по-нататъшното развитие на събитието, включително, между другото, живота и смъртта.

Освен това, програмата отчита възможно най-голям брой от различни фактори, като например съотношението мъже / жени на борда, тяхната възраст, средната продължителност на живота, коефициента на раждаемост, както и времето, необходимо за екипа за постигане на целта. Взети под внимание и случайни фактори  - дори бедствия, болести с вариации в зависимост от броя на хората, които биха могли да бъдат изложени на тях.

Вземайки предвид всички тези фактори и стойности, изследователите откриват, че за полет до Проксима б се изискват най-малко 100 души, а именно - 98.

Естествено, колкото е по-малък екипажът, толкова е по-малък шансът за успех. Така например симулацията на случая с 32 души показа, че мисията вероятно ще се провали.

Проксима Кентавър, снимка с инфрачервения обзор на небето 2MASS.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !