Луните на Марс може да съдържат следи от живот на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 20 август 2021 в 00:00 12687 0

Фобос, най-голямата от луните на Марс. Вдясно големият кратер Stickney. Кредит: NASA/JPL/University of Arizona

Изследователите търсят следи от (бивш) живот на Марс още от кацналите Viking-и през 70-те години. Но двама японски изследователи, Рюки Хьодо (Ryuki Hyodo) и Томохиро Усуи (Tomohiro Usui) от Японската агенция за космически изследвания (JAXA), смятат, че трябва да търсим не само на Марс, но и на двете малки луни на Марс - Фобос и Деймос.

В тази статия в Science те твърдят, че луните са по-близо до Марс, отколкото нашата луна до Земята и че многото ударите от астероиди, с които Марс се е сблъсквал в миналото си, също трябва да са доставили материал от Марс върху луните му. 

Тъй като и двете луни имат много почти стерилна среда, материал, съдържащ доказателства за живот, може все още да е там.

Марс също е имал „влажно“ минало и някакви следи от примитивен живот оттогава могат да бъдат намерени и на Фобос и Деймос.

Както отбелязват Хьодо и Усуи, в момента НАСА провежда проучване на кратера Джезеро на повърхността на Марс с марсохода Perseverance. Тази работа ще бъде част от по-късни съвместни усилия между НАСА и ЕКА за събиране на проби от Марс и връщането им на Земята.

Предвиден е и японски проект за изследване на Фобос и Деймос, наречен Martian Moons eXploration (MMX), който ще включва изпращане на сонди до двете луни на Марс и връщане на проби преди 2030 г.

Справка: Ryuki Hyodo et al, Searching for life on Mars and its moons, Science (2021). DOI: 10.1126/science.abj1512

Източник: The search for life on Mars expands to studying its moons
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !