Марсоходът Perseverance намери неочакван боклук: Как парче метал е стигнало до Марс? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2022 в 00:01 31871 1

Марсоходът Perseverance на Марс
Марсоходът Perseverance на Марс. Кредит: Wikimedia Commons

Знаем, че на Земята има боклук и в най-дълбоките части на океана, и в най-отдалечените места на нашата планета.

Но това е вече прекалено - на странния поразителен пейзаж на Марс блести метално парче - гледка, която изненада учените, докато разглеждат суровите изображения, изпратени от марсохода Perseverance на НАСА.

Материалът изглежда необичаен за Червената планета, където никога не е стъпвал човек. Но като се има предвид броят на научните мисии, изпратени до Червената планета, находката не изглежда толкова необикновена.

По-късно бе потвърдено, че фолиото идва от една от мисиите на НАСА, а агенцията сподели снимката в Twitter и обясни как необичайният предмет е стигнал до там.

Марс като кошче за боклук

Официалният акаунт в Twitter на марсохода Perseverance на НАСА сподели в сряда снимка с фолиото, забелязано в нишата на назъбена скала на Марс. Според тях това е било парче от термичната обвивка, дошла от спускаемия модул на марсохода през 2021 г.

Те добавят, че това не е много изненадващо, като се има предвид, че спускаемият модул се е разбил на около 2 км от мястото, където се намира фолиото, което или е паднало там след спускането, или е било отнесено от вятъра.

Термичното покривало е от материал, използван от НАСА за защита на космическия кораб, носещ марсохода Perseverance, от екстремните температури на космоса, докато е пътувал от Земята до Марс и падайки през марсианската атмосфера.

Марсоходът Perseverance е най-големият и най-модерният роувър от НАСА. Това е деветият космически кораб, който американската космическа агенция успешно приземява на Марс. Той каца близо до делтата на древна река, където трябва да събира скални проби в търсене на признаци на живот на планетата.

Но освен марсохода Perseverance, НАСА има и още два други работещи космически машини на марсианската повърхност. И марсоходът Curiosity, и спускаемият апарат InSight все още изпращат научни данни. Спускаемият апарат InSight обаче скоро може да загине в предстоящата прашна буря.

НАСА изследва делтата на реката

Но марсоходът Perseverance няма много време да се любува на боклука, тъй като сега навлиза в най-усилената част от мисията си на Червената планета. Роувърът изследва пресъхнала речна делта в кратера Йезеро, за която планетарните учени от НАСА смятат, че е могла да бъде пълна с вода преди около 3 милиарда години.

„Тази делта е едно от най-добрите места на Марс, където роувърът може да търси признаци на някогашен микроскопичен живот“, отбелязва НАСА.

Роувърът Perseverance събира скални проби с помощта на бормашина в края на своята роботизирана ръка и сложна система за събиране в неговия корпус. Тези проби трябва да бъдат изпратени на Земята като първа част от кампанията за връщане на марсиански проби.

Делтата на реката е толкова важна в мисията, че екипът е решил роувърът да сведе до минимум научните дейности и да се съсредоточи върху пътуването, за да стигне до там възможно най-скоро. Но роувърът ще продължи да прави снимки по пътя, като фотографирания боклук, който наскоро изпрати, докато стигне до делтата на реката, разказва Кен Фарли (Ken Farley) от Калифорнийския технологичен институт, учен от проекта на Perseverance.

Източник:

NASA's Perseverance Rover Found Unexpected Trash on Mars: How Did the Piece of Metal Reach There?, The Science Times.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

1

dolivo

17.06 2022 в 20:35

а скоро и кенчета Ред Бул и фасове