Мъртва звезда с "метален белег" на лицето си вероятно е убила и изяла планета в нашата галактика

Според изследователи "металният белег", забелязан на лицето на звезда бяло джудже, наречена WD 0816-310, може да е остатък от унищожена планета

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2024 в 11:49 2912 0

Илюстрация на звезда бяло джудже.

Кредит Wikimedia Commons

Илюстрация на звезда бяло джудже.

Астрономи откриват странна звезда бяло джудже с метален белег на повърхността си - последният остатък от планета, погълната от звездата-убиец.

Бялото джудже, наречено WD 0816-310, е свръхплътна обвивка на мъртва звезда, разположена на 63 светлинни години от Земята. Преди това астрономите предполагаха, че фрагментите от планети или астероиди, раздробени и погълнати от белите джуджета, в крайна сметка се разпръскват равномерно по повърхността им.

Но новите наблюдения на жаравата на мъртвата звезда с размерите на Земята, публикувани на 26 февруари в The Astrophysical Journal Letters, разкриват, че остатъците от едно от храненията ѝ са били заключени на мястото си от мощни магнитни полета, създавайки тъмна метална ивица по повърхността ѝ.

"Добре известно е, че някои бели джуджета - бавно охлаждащи се останки на звезди като нашето Слънце - поглъщат парчета от своите планетни системи", заявява водещият автор Стефано Багнуло (Stefano Bagnulo), астроном от Armagh Observatory and Planetarium в Северна Ирландия. "Сега открихме, че магнитното поле на звездата играе ключова роля в този процес, в резултат на което на повърхността на бялото джудже се образува белег."

Белите джуджета се образуват, когато звездите с маса между една десета и осем пъти по-голяма от тази на Слънцето изчерпят горивото си за ядрен синтез. Когато това се случи, звездите се отърсват от външните си слоеве като кората на плод, разкривайки компактно, плътно, нагорещено до бяло ядро, което бавно се охлажда с течение на времето.

Около 97 % от звездите в Млечния път, включително Слънцето, са обречени да се превърнат в бели джуджета според проучване от 2001 г. в списание Publications of the Astronomical Society of the Pacific. Въпреки това съставът и възможностите на тези свръхплътни кълба остават загадъчни в много отношения.

За да изследват WD 0816-310, учените използват Много големия телескоп в Чили, за да наблюдават бялото джудже в продължение на два месеца. Те забелязват, че докато зомби звездата се върти около оста си, металите, които телескопът улавя, се променят бързо и съвпадат с промените в магнитното поле на бялото джудже.

Взети заедно, тези две наблюдения предполагат, че полярното магнитно поле на WD 0816-310 е "изсипало" металните остатъци от едно от храненията му върху един от магнитните полюси на бялото джудже, оставяйки след себе си белег.

"Този белег е концентриран участък от планетарен материал, задържан на място от същото магнитно поле, което е насочвало падналите фрагменти", посочва в изявлението си съавторът Джон Ландстрийт (John Landstreet), почетен професор в Университета на Западно Онтарио и гостуващ професор в обсерваторията и планетариума в Арма. "Нищо подобно не е наблюдавано досега."

Изследователите смятат, че чрез откриването на повече от белезите на обвивките биха могли да получат уникална информация за звездните системи извън нашата собствена - дори ако наблюденията се извършват дълго след гибелта на тези системи.

Справка: Stefano Bagnulo et al ; 2024 ApJL 963 L22; DOI 10.3847/2041-8213/ad2619 

Източник: Dead star with 'metal scar' on its face likely killed and ate a planet in our galaxy, study finds, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !