Мощността на гейзерите на Енцелад, една от луните на Сатурн, е отслабнала наполовина

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2015 в 09:45 2612 0

Кредит NASA / JPL / SSI

Неочаквано гейзерите на спътника на Сатурн, Енцелад са отслабнали, установи апаратът "Касини" при последното си близко прелитане покрай южния полюс на загадъчното небесно тяло.

Гейзерите, които изхвърлят материал от океана, който се намира под ледената повърхност на Енцелад в южната полярна област на този спътник, бяха забелязани за първи път от космически кораб на НАСА "Касини", който навлезе в орбита около Сатурн през 2005 г.

Сега ново проучване по данни от Касини показва, че дебитът на гейзерите е спаднал с 30 до 50%, в сравнение с първите наблюдения, съобщава порталът space.com

"Това не означава, че струите, изригващи от повърхността на Енцелад, изчезват," - заяви водещият автор Андрю Ингерсол (Andrew Ingersoll) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, който представи новите резултати в понеделник, 14 декември по време на ежегодната есенна среща на Американския геофизичен съюз. "Но, "- добави той, - "не е ясно какво точно се случва".

Някои изследователи предполагат, че е възможно пукнатините, през които излизат гейзерите постепенно да се стесняват заради изстиване на стените на разлома. Възможно е също и е налягането на водата в подземния резервоар да варира през относително дълъг период от време.

Проучванията показват, че Енцелад съдържа под ледената си обвивка течен океан от солена вода. Този океан остава в течно състояние поради мощните гравитационни завихряния на Сатурн и Енцелад. Приливните сили, предизвикани от тези завихряния създават вътрешен източник на топлина.

През 2013 г. изследователски екип, ръководен от Матю Хедман (Matthew Hedman) от Университета на Айдахо установи, че количеството на материала, изхвърлян от гейзерите на Енцелад варира в зависимост от положението му спрямо Сатурн - гейзерите стават много по-мощни, когато спътникът е в най-отдалечената точка на орбитата му около Сатурн.

Хедман предполага, че в такъв момент пукнатините на повърхността на луната се отварят повече. Това им позволява да изхвърлят повече материал. Освен това изследователската група на Хедман, изучавайки изображенията, получени от космическия кораб "Касини", е установила спад в активността на гейзери с около 50%, в сравнение с 2005 г.

Работа на екипът, ръководен от Андрю Ингерсол, който потвърдил тази тенденция на базата на наблюденията си през 2015, продължава. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !