Касини днес ще се гмурне в гейзерите на луната на Сатурн Енцелад

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 10:45 9492 1

Енцелад

Кредит NASA/JPL-Caltech

Днес, 28 октомври 2015 , космическият кораб на НАСА в орбита около Сатурн Касини е на път дълбоко, но бързо да се гмурне през гейзерите от водна пара, изхвърлена на разстояние от стотици километри в космоса от малката луна Енцелад.

Касини е в орбита около Сатурн от 2004 г. насам и от тогава е направил десетки близки прелитания покрай загадъчните спътници на Сатурн. Днешната му близка среща с Енцелад обещава интересни резултати, коментира научният блог на НАСА.

Енцелад, тази малка луна с диаметър само 502 км очарова астрономите още от първите изображения, изпратени от Вояджер през 80-те.

Тя има леден, на пръв поглед безплоден пейзаж, пресечен с дълбоки каньони, наречени "тигрови ивици." Под ледената си повърхност се крие световен океан, който се нагрява отчасти от енергията на приливните сили от Сатурн и другата луна Диона и от горещи извори от океанското дъно, които изхвърлят вода с най-малко 90 градуса по Целзий.

Касини ще премине през струите на гейзерите на Енцелад, разположени на южния полюс на спътника, само на около 50 км над повърхността.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

"Въпреки, че прелитането на 28-ми октомври няма да бъде най-близкото, което някога сме правили на Енцелад, това е най-близкото прелитане над Южния полюс и през гейзер", казва Линда Спилкер (Linda Spilker), учен от проекта Cassini и Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion Laboratory).

"Ще проучим на място район на гейзер, нещо, което Касини никога не е правил преди. Това е много вълнуващо за мен!" - споделя Спилкер.


Какво причинява тези гейзери и защо са толкова важни? Огромните подземни океани на Енцелад "вероятно са "газирани" и пълни с газ. Когато газът и заледени частици се издигат към повърхността и се "изстрелват" от гейзерите от районите на "тигровите ивици". По думите на Линда Спилкер, процесът е подобен на "разклащане бутилка сода - газът няма къде да отиде, а само нагоре и навън". 

Но гейзерите са нещо повече от газ и вода: пробите показват, че те също така съдържат много от "тухличките", които са от съществено значение за изграждане на живота на Земята. Това е една вълнуваща възможност да се намерят организми, подобни на тези, които живеят в нашите земни океани близо дълбоководните вулкани, извеждащи въглероден диоксид и сероводород.

Въпреки че все още е твърде рано да се каже точно какъв потенциал има на Енцелад за форми на живот, учените предполагат, че най-малко наличието на микробни организми е реална възможност.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 17:11

Интересно, какъв е рискът за апарата? При тези скорости една снежинка може да направи значителни поразии.