Луната на Сатурн, Енцелад има "пухкаво сърце"

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 10:18 6998 1

Концепция на художник за гейзерите на Енцелад.

Нов модел предполага, че спътникът на Сатурн, Енцелад има в центъра си купчина камъни, чакъл, пясък и лед, а не обикновено плътно твърдо ядро.

Това "пухкаво ядро" може да помогне за решаването на мистерията на подземния океан на тази луна, съобщава Science magazine.

Съществуването на подземен океан на Енцелад отдавна се подозира заради непрекъснатото изригване на гейзери около южния му полюс, показвани нееднократно от космическия апарат на НАСА "Касини-Хюйгенс".

Изображение на гейзерите на Енцелад. Снимка: Cassini /NASA

Но учените казват, че подобен океан е трябвало да се замрази за дългия живот на системата на Сатурн.

Топлината, създавана от триенето от приливите и отливите, която стопля вътрешността на луни и планети в орбита около големи небесни тела, просто не би била достатъчна, за да се запази този океан в течно състояние, ако Енцелад имаше твърда сърцевина.

И ако имаше антифризни агенти като амоняк в крайна сметка ще се отделят от водата, ако ги е имало в достатъчно големи количества, за да предотвратят образуването на леда.

Но този нов модел прави наличието на антифриз без значение, но възкресява хипотезата за приливната топлина: Едно ядро от баластра ще се деформира по-лесно от приливното притегляне на Сатурн и ще излъчва достатъчно топлина, за да се поддържа течен слой.

Изследователите казват, че тази хипотеза е напълно правдоподобна. Ако температурите никога не са се повишавали достатъчно високо, за да стопят камъните в сърцето на Енцелад в едно единствено твърдо ядро, то ще си остане купчина камъни и пясък и ще удължи живота на течния подземен океан на Енцелад.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 16:23

Намерих един живял преди години на Енцелад има специфични очи от гейзерни увреждания