На Марс е имало по-дълго вода, отколкото се смяташе досега

Някои марсиански езера са останали много по-докъсно

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 септември 2016 в 09:00 4334 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/ASU

Долини, много по-млади от добре известни древни мрежи от долини на Марс, в близост до езерото "Сърце".

Планетолози са установили, че течната вода на Марс е съществувала много по-дълго, отколкото се смяташе досега. Това се доказва от намерените там следи от големи водоеми, сравними по размер на някои от северноамериканските езера, съобщи НАСА.

Резултатите от проучването на изследователи от Университета на Вирджиния е публикувано в списание Journal of Geophysical Research: Planets.

В началото на своята история на Марс е имало много вода - почти толкова, колкото е сега в Атлантическия океан. Но след това Марс губи магнитното си поле, атмосферата му отлита в космоса, а с нея изчезва и водата. Но авторите са установили, че течната вода на Марс останала по-дълго време, отколкото се смяташе.

Учените изследват снимки на област, наречена Arabia Terra, направени със сондите Mars Express и MRO. На снимките те забелязват верига от езера и захранващите ги речни долини с обща дължина от около 150 км. В центъра на системата се намира езеро, което учените нарекоха Езеро на сърцето (Heart Lake). Неговият обем е около 2800 кубически километра вода - повече, отколкото в езерото Онтарио в Северна Америка.

Издълбаните форми в тази марсианска долина са резултат от изтичането на езеро стотици милиони години по-скоро, отколкото влажния период на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/ASU

Водата в тези долини е текла спокойно, което означава, че не са били захранвани от дъждове, а са се пълнели с вода само през сезона на топене на снеговете. Това е свидетелство за достатъчно студен климат.

За да определят период от време, когато са образувани плитките долини на Арабия Тера, учените изследват възрастта на 22 кратера в областта. Те оценяват дали долините заобикалят отломките, изтласкани от кратерите, като показател за това дали долините са по-възрастни или по-млади от кратерите. Така те стигат до заключението, че езерният ландшафт се е образувал преди около 2-3 милиарда години, в рамките на няколко стотин милона години след предполагаемия влажен период. Това е дълго след времето, когато обикновено се смята, че повечето от първоначалната марсианска атмосфера е изгубена и повечето от останалата вода на планетата е замразена.

Тази карта на района Arabia Terra на Марс показва къде хидроложкото моделиране показва местата на депресиие, които биха се образували езера (в черно), обкръжени със запазените долини (сините линии, чиято ширина е увеличена, за да изпъкнат). Изображение: НАСА/JPL-Caltech/Smithsonian.

Интересното е, че подобни езерно-речни системи присъстват навсякъде на Марс между 35 и 42 градуса географска ширина, както в южното, така и в северното полукълбо. Това означава, че езерата са били типични по това време за Червената планета. Може би това е мястото, което е подходящо да се изпрати мисия за търсене на следи от древен марсиански живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !