На живо: Изстрелване на ракетата Falcon 9 със сателита SAOCOM 1B

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2020 в 00:09 9758 0

Кредит SpaceX

На 28 август в 02:14 часа (българско време) трябва да се проведе изстрелването на ракетата носител Falcon 9 Block 5 с изследователския спътник SAOCOM 1B.

Можете да гледате старта на нашия сайт.

Изстрелването ще се извърши от стартовия комплекс Space Launch Complex 40 на военновъздушната база  Кейп Канаверал. Като част от мисията ще бъде изстрелян спътникът SAOCOM 1B в слънчева синхронна орбита.

Модел на спътника SAOCOM. Кредит: SAOCOM

Инженерите позират с ракетата Falcon 9, съдържаща аржентинския сателит SAOCOM 1B. Кредит: CONAE

Космическият апарат SAOCOM 1B е част от аржентинската програма за радиолокационно наблюдение на планетата. По-специално ще събира информация за почвената влага и структурата на горите. Освен аржентински специалисти, в програмата участват и италиански учени.

SAOCOM 1B е вторият сателит в серията. Първият - SAOCOM 1A - стартира на 8 октомври 2018 г. Стартовата маса на този тип апарати е 3000 килограма. Планираният експлоатационен живот е пет години.

В предстоящия старт се използва окончателната версия на  ракетата носител Falcon 9, Falcon 9 Block 5. След старта SpaceX ще се опита да приземи първата степен на площадка на сушата.

Наскоро компанията на Илън Мъск постави нов рекорд за многократна употреба на първата степен на ракети-носители, изстрелвайки и приземявайки една и съща степен шест пъти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !