На живо: изстрелване на ракетата Falcon 9 със спътници Starlink (обновява се)

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2020 в 12:00 8436 0

На 13 юни, в 12:21 (българско време), трябва да се проведе изстрелването на ракетата Falcon 9 Block 5 с деветата партида от 58 спътника на системата Starlink.

Можете да гледате излъчването на нашия уебсайт.

Изстрелването на ракетата Facon 9 със спътници Starlink версия 1.0 ще се извърши от стартовия комплекс Space Launch Complex 40, разположен на Кейп Канаверал. Общо 60 космически кораба ще бъдат изстреляни в ниска референтна орбита. Предишната партида спътници Starlink SpaceX успешно стартира на 4 юни тази година.

Като част от малката програма за изстрелване на сателити, три космически кораба Planet SkySat ще станат вторичен полезен товар: още няколко такива спътника ще бъдат изстреляни като част от едно от следващите изстрелвания на Starlink.

Сателитния флот Planet SkySat в орбита - кредит: Maxar

Към днешна дата са изстреляни петнадесет спътника Planet SkySat, като първите два космически кораба служат като прототипи - през ноември 2013 г. и юли 2014 г. като вторични полезни товари съответно на ракетите „Днепър“ и „Союз“. Останалите тринадесет оперативни спътника са изстреляни на 500-километрова слънчева синхронна орбита, като са летели на ISRO на Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), Vega на Arianespace, Minotaur-C на Northrop Grumman и Falcon 9 на SpaceX в продължение на четири години.

Сателитът Starlink е сравнително малък космически кораб с маса приблизително 260 килограма. Снабден е с електростатични двигатели с ефекта на Хол.

С днешния си старт SpaceX ще разположи 538 спътника Starlink след осем мисии за масово разгръщане, започнали от май 2019 г.

SpaceX планира да управлява първоначалния блок от 1584 спътника Starlink в орбита на 550 километра над Земята. Компанията, основана от милиардера Илън Мъск, има регулаторно одобрение от Федералната комисия за съобщения, за да може в крайна сметка да представи флота от около 12 000 малки широколентови станции Starlink.

Според SpaceX са необходими 24 старта за осигуряване на глобалната широколентова услуга Starlink. Но компанията може да предостави междинно ниво на обслужване за части от Земята - като Канада и северните части на Съединените щати - по-късно тази година, след като SpaceX пусна около 720 сателита с 12 полета на Falcon 9.

Спътниците Starlink излизат от предния край на ракетата всички наведнъж, вместо еднократно или по двойки, както често правят космическите кораби, когато се отделят от ракети-носители.

Инерцията от въртенето помага на спътниците да се разпръснат, преди апаратите индивидуално да активират задвижващите си системи и да започнат да се изкачват към крайната си работна височина, приблизително 550 километра над Земята.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !