На живо: Изстрелването на Starship на SpaceX

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2023 в 08:19 9609 0

SpaceX отложи с един ден дългоочакваното второ изстрелване на своята ракета Starship от следващо поколение поради технически проблеми, заяви главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск в четвъртък.

Орбиталният тестов полет, първоначално планиран за петък и сега трябва да се осъществи в събота, а първият опит през април завърши с масивна експлозия.

Може да гледате старта на живо тук (евентуално):

"Трябва да сменим задвижващия механизъм на решетъчните перки, така че стартирането е отложено за събота", публикува Мъск в своя сайт за социални медии X, бивш Twitter.

Решетъчните перки са аеродинамични контроли, използвани от SpaceX за регулиране и стабилизиране на своите ракети по време на фазата им на спускане, така че да могат да кацнат изправени.

Кредит: SpaceX

На 20 април SpaceX бе принудена да взриви ракета Starship без екипаж четири минути след като излетя от стартовата площадка Starbase в Бока Чика, Тексас, тъй като ускорителят на първата степен не се отдели от космическия кораб над него.

Ракетата се разпадна на огнена топка и се разби в Мексиканския залив, изпращайки облак прах над града на няколко километри разстояние.

След продължило месеци изследване, Федералната авиационна администрация в сряда най-накрая разреши на SpaceX да опита отново, въпреки възраженията на природозащитни групи и текущото съдебно дело от тях срещу регулатора за това, че не е извършил достатъчно оценки на въздействието върху околната среда.

Прозорецът за стартиране се отваря в 7:00 сутринта местно време или 15:00 българско време.

SpaceX предвижда да използва Starship, напълно използваем космически кораб, който произвежда повече тяга от всеки друг в историята, като транспорт за евентуално колонизиране на Марс. В близко бъдеще НАСА чака SpaceX да достави модифицирана версия, която да действа като лунен спускаем апарат за нейните мисии Artemis да се върнат на Луната.

Източник: SpaceX 'Starship' launch postponed until Saturday, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !