Starship може да бъде готов за изстрелване в петък

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2023 в 00:00 8020 0

Корабът Starship на SpaceX излита от стартовата площадка по време на полетен тест от Starbase в Бока Чика, Тексас, на 20 април 2023 г.

Кредит SpaceX

Корабът Starship на SpaceX излита от стартовата площадка по време на полетен тест от Starbase в Бока Чика, Тексас, на 20 април 2023 г.

Разработването на огромния Starship, който може да направи нов опит за изстрелване този петък, 17 ноември, е важна стъпка към основна мисия на SpaceX - да революционизира космическите технологии, с крайната цел да позволи на хората да живеят на други планети.

За времето, откакто е основана през 2002 г. от Илон Мъск, компанията SpaceX постигна огромен напредък. Мъск имаше визията да направи революция в изследването на космоса чрез намаляване на разходите и и нещо още по-вълнуващо - да колонизира Марс. SpaceX управлява ракетите Falcon, капсулата Dragon, която често транспортира доставки до и от Международната космическа станция, а астрономите по целия свят са възмутени от скандалния проект Starlink, който изстреля повече от 5000 малки сателита в орбита, осигурявайки глобално интернет покритие. Няма съмнение, че марката SpaceX е добре известна.

Ракетата Falcon 9 на SpaceX, носеща космическия кораб Crew Dragon на компанията, се изстрелва от стартовия комплекс 39A. Кредит: NASA/Joel Kowsky

Едно от най-скорошните попълнения към флота на SpaceX е ракетата носител за супер тежък товар, известна като Super Heavy и, когато е съчетана със Starship в крайната си конфигурация, има способността да издигне най-малко 150 тона в ниска земна орбита. Това е най-високата и най-мощна ракета, летяла някога, но особено важното за Starship е, че е проектирана да бъде напълно използваема повторно, като и двете степени се възстановяват след изстрелването и се използват отново.

Плановете за Super Heavy и Starship обаче не са само да изведат обекти в ниска околоземна орбита, има планове да ги използват за зареждане с гориво на други звездни кораби в орбита, да бъдат част от програмата Artemis на НАСА за връщане на хората обратно на Луната и в крайна сметка колонизацията на Марс.

Предимството на Super Heavy са мощните ракетни двигатели Raptor, които изгарят течен метан и кислород, за да излетят от стартовата площадка, но се задействат отново, за да забавят бустера по време на спускане до грациозно кацане, готов да бъде използван отново.

Двигателят Raptor на SpaceX в централата на компанията в Хоторн, Калифорния. Дюзата на звънеца се използва за насочване на тягата на изпускания метан, който се компресира вътре в основната горивна камера в средата на изображението. Лявата издутина е турбопомпата, където течните горива се превръщат в газ. Кредит: Brandon De Young

Всичко това звучи доста невероятно, но както видяхме на 20 април тази година, космическият полет е всичко друго, но не и рутина. Четири минути след изстрелването, на височина от 39 километра над Мексиканския залив, любимият Starship на Мъск не успя да се отдели от бустера, което доведе до експлодиране на цялата система в огнена топка при първото му пътуване.

Изглежда, че SpaceX е готова за нов опит този петък, 17 ноември, след окончателно одобрение от Федералната авиационна администрация.

Ако или когато изстрелването най-накрая се осъществи, то ще бъде от нова подсилена площадка за изстрелване и ще използва нова техника за разделяне, известна като Hot Staging, където двигателите на втората степен ще се задействат, за да отделят бустера.

Желаем успех на SpaceX.

Източник: Twitter post from Space X

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !