Лунната ракета Артемис I на НАСА е готова за изстрелване – къде да гледаме на живо

Ваня Милева Последна промяна на 14 ноември 2022 в 00:01 9184 0

Това изображение на художник показва изглед от въздуха на излитането на ракетата Space Launch System (SLS) на НАСА. Тази конфигурация за пилотирани мисии на блок 1 на ракетата ще изпрати първите три мисии Artemis до Луната. Кредит: NASA/MSFC

НАСА потвърди, че е готова за изстрелването на лунната мисия Артемис I по време на двучасов стартов прозорец, който започва в 8:04 сутринта българско време в сряда, 16 ноември.

Обратното броене на старта ще започне в 8:24 сутринта в понеделник, 14 ноември.

Артемис I е първият интегриран полетен тест на ракетата Space Launch System (SLS) на НАСА, космическия кораб Orion без екипаж и наземните системи в космическия център Кенеди във Флорида на агенцията. SLS е супер тежкотоварна ракета носител с безпрецедентна мощност и възможности, която осигурява основата за човешки изследвания отвъд орбитата на Земята. Orion е новият пилотиран космически кораб на НАСА за мисии в дълбокия космос, който ще служи като изследователско превозно средство, което ще транспортира екипаж до космоса, ще осигури възможност за аварийно прекъсване, ще поддържа условията за живот на астронавтите по време на техните мисии и ще осигури безопасно повторно навлизане в атмосферата от скорости на завръщане от дълбокия космос. Мисията Артемис I ще проправи пътя за тестов полет с екипаж и бъдещо изследване на Луната като част от мисията Артемис.

След урагана Никол екипите извършвата задълбочени оценки на ракетата, космическия кораб и свързаните с тях наземни системи и потвърждават, че няма значителни влияния от лошото време. Ракетата SLS и космическият кораб Orion пристигат на стартовата площадка 39B на Космическия центъп "Кенеди" на 4 ноември и изкараха от бурята там.

Прегледите на живо на брифинги и събития ще се излъчват по телевизията на НАСА, приложението NASA app и уебсайта на агенцията на адрес: https://www.nasa.gov/live

Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS) с космическия кораб Orion на борда, който се вижда на върха на мобилната ракета-носител на стартова площадка 39B, петък, 11 ноември 2022 г., в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида. Екипите са започнали обиколки и инспекции на площадката, за да оценят състоянието на ракетата и космическия кораб след преминаването на урагана Никол. Летателният тест на НАСА Артемис I е първият интегриран тест на системите за изследване на дълбокия космос на агенцията: космическият кораб Orion, ракетата SLS и поддържащите наземни системи. Стартирането на летателния тест без екипаж е насочено към не по-рано от 16 ноември в 8:04 сутринта българско време. Кредит: NASA/Joel Kowsky

Преди това инженерите връщат ракетата обратно в Сградата за сглобяване на ракети (VAB) на 26 септември преди урагана Иън и след като прекъсват два предишни опита за изстрелване на 29 август поради дефектен температурен сензор и на 4 септември поради изтичане на течен водород при връзка между ракетата и мобилната пускова установка. Преди да се върнат към VAB, екипите успешно поправят теча и демонстрират актуализирани процедури за зареждане. Докато са във VAB, екипите извършват стандартна поддръжка, за да поправят дребни повреди в системата за термична защита и да презаредят или сменят батериите в цялата система.

Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS) с космическия кораб Orion на борда, който се вижда на върха на мобилната ракета-носител на стартова площадка 39B, петък, 11 ноември 2022 г., в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида. Екипите са започнали обиколки и инспекции на площадката, за да оценят състоянието на ракетата и космическия кораб след преминаването на урагана Никол. Летателният тест на НАСА Артемис I е първият интегриран тест на системите за изследване на дълбокия космос на агенцията: космическият кораб Orion, ракетата SLS и поддържащите наземни системи. Стартирането на летателния тест без екипаж е насочено към не по-рано от 16 ноември в 8:04 сутринта българско време. Кредит: NASA/Joel Kowsky

Пълното покритие на изстрелването е както следва (Времето е представено от НАСА в Източно стандартно време EST, а в скоби е дадено българското време):

Неделя, 13 ноември EST (понеделник, 14 ноември)

7 p.m. (04:00): НАСА ще проведе предстартова медийна телеконференция след среща на екипа за управлен ие на мисията.

Понеделник, 14 ноември EST (понеделник, 14 ноември)

12 p.m. (19:00): НАСА ще проведе медиен брифинг преди изстрелването по телевизията на НАСА, за да предостави статус на обратното броене на изстрелването.

Вторник, 15 ноември EST

3:30 p.m. (22:30, вторник, 15 ноември): Започва телевизионен коментар на НАСА за операциите по зареждане на гориво в ракетата SLS, включително изгледи на ракетата и Центъра за управление на изстрелването и аудио от коментатор.

10:30 p.m. (05:30, сряда, 16 ноември): ТВ коментарите на НАСА за изстрелването започват. Предаването ще продължи до отделянето на космическия кораб "Орион" и насочването му към Луната.

Сряда, 16 ноември EST

4 a.m. (11:00): телевизионното отразяване на НАСА за пресконференцията след старта ще последва приблизително един час след края на излъчването на изстрелването на живо. Началното време на покритието подлежи на промяна въз основа на точното време на излитане. 

8:30 a.m. (15:00): ТВ коментари на НАСА за първата траектория на кораба "Орион" по пътя му към Луната. Началното време на покритието подлежи на промяна въз основа на точното време на излитане.

10:00 a.m. (17:00): ТВ коментари на НАСА за първите изгледи на Земята от Орион по време на пътуването му към Луната.

Телевизионното отразяване на НАСА за допълнителни събития по време на мисията е достъпно онлайн.

Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS) с космическия кораб Orion на борда, който се вижда на върха на мобилната е осветена от прожектори на върха на мобилната ракета-носител на стартова площадка 39B, докато подготовката за изстрелване продължава в неделя, 6 ноември 2022 г., в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида. SLS и Orion пристигат на стартовата площадка в петък, 4 ноември, след почти деветчасово пътуване от сградата за сглобяване на ракети. Кредит: NASA/Joel Kowsky

Посетете виртуално старта

Всеки може да се регистрира, за да присъства виртуално на събитието. Програмата за виртуални гости на НАСА за мисията включва подбрани ресурси за изстрелване, известия за свързани възможности или промени и печат за паспорта за виртуални гости на НАСА след успешно изстрелване.

Гледайте, ангажирайте се в социалните медии

Поддържайте връзка с мисията и уведомете хората, че следите стартирането в Twitter, Facebook и Instagram с #Артемис. Следвайте и маркирайте тези акаунти:

Всеки може да проследи мисията Артемис I, използвайки сайта Артемис Real-time Orbit, който ще предостави информация за това къде се намира корабът "Орион" спрямо Земята и Луната, както и да изтегли виртуална бордна карта.

Чрез мисиите Артемис НАСА има намерение да изпрати хора и да започне дългосрочно изследване на Луната, което ще бъде и подготовка за пилотирани мисии до Марс. SLS и космическият кораб Orion на НАСА, заедно с лунния спускаем апарат Starship за кацане на хора на SpaceX и лунната орбитална станция Gateway, са гръбнакът на НАСА за изследване на дълбокия космос. SLS е единствената ракета, която може да изпрати Orion, астронавти и провизии до Луната в една мисия.

Източник: NASA’s Артемис I Moon Rocket Ready To Launch – How To Watch Live
NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !