Намериха отломки от ракетата Союз-2.1б. Спътникът Метеор-M потъна в океана (видео)

Фрагменти от ракетата са открити от мечка

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 ноември 2017 в 12:05 4389 0

Кредит © Роскосмос

Ракетата Союз-2.1b не успя да изведе сателитите на орбита.

Разследваща група откри в Амурска област три от четирите блока на ракетата "Союз-2.1б" след неуспешното изстрелване на спътника "Метеор-М" от космодрум "Восточний".

"Трите странични блока са паднали в Тъндински район недалеч един от друг. Два от тях - практически заедно, третият на пет километра от тях. Видяхме ги от хеликоптер като в близост до блоковете скиташе мечка", - разказва за агенция "Интерфакс" Александър Двуреченски от Центъра за експлоатация на съоръженията за космическата наземна инфраструктура. Екипът прекара в сряда повече от пет часа във въздуха. Днес експертите планират да приземят десант, за да разчисти района за хеликоптера.

В същото време потребител на Twitter публикува видео, показващо момента на падането на метеорологичния спътник Meteor-M, който ракетата "Союз-2.1б" не успя да достави на нужната орбита.

Мой приятел ми изпрати този видеоклип, завръщайки се от Монреал. Руският сателит бе загубен след неуспешен опит да се качи в орбита, възможно е на кадрите да гори той, докато навлиза в атмосферата на Земята", се казва в съобщението.

Ракетата носител "Союз-2.1б" стартира във вторник, 28 ноември, сутринта, от космодрума "Восточний. Тя трябваше да изведе сателита за дистанционно наблюдение на Земята "Метеор-М 2-1" и 18 малки сателити на ниска околоземна орбита. Според предварителните данни ускорителния блок "Фрегат" със спътника Метеор-М 2-1 не можа да се задържи на орбита и потъна в Атлантическия океан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !