НАСА продължава да се опитва да възстанови работата на сондата"Вояджър 1"

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2024 в 00:00 2709 0

Илюстрация на художник на сондата Вояджър

Кредит NASA

Илюстрация на художник на сондата Вояджър

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ продължава да се опитва да разреши проблема, който накара Вояджър 1 да загуби способността си да изпраща научни данни на Земята. Tази космическа сонда бе изстреляна на 5 септември 1977 г.

Проблемът с космическия кораб "Вояджър 1" възникна през декември 2023 г. Системата за данни за полета (FDS), която събира бордова инженерна информация и данни от научните инструменти на сондата, започна да предава повтаряща се поредица от единици и нули обратно на Земята, сякаш е зациклила. Инженерите рестартираха компютъра на устройството, но това не помогна.

В ново съобщение, публикувано в социалната мрежа X, НАСА не дава конкретни подробности какво се случва в момента с Вояджър 1. Устройството, както и преди, предава телеметрия и отговаря на команди, а инженерите все още се опитват да решат проблема.

Задачата се усложнява от факта, че сигнал, изпратен от Земята, достига до сондата за 22,5 часа. Същото време е необходимо, за да се получи отговор от Вояджър 1. Това означава, че инженерите трябва да чакат 45 часа, за да разберат дали екипът им е постигнал желания резултат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !