Вояджър 1 изпраща странни съобщения до Земята

Ваня Милева Последна промяна на 14 декември 2023 в 10:32 23910 0

Космическият кораб Вояджър 1 на НАСА е изобразен в концепцията на този художник, пътуващ през междузвездното пространство, в което навлезе през 2012 г. Пътувайки по различна траектория, неговият близнак Вояджър 2 навлезе в междузвездното пространство през

Кредит NASA/JPL-Caltech

Космическият кораб Вояджър 1 на НАСА е изобразен в концепцията на този художник, пътуващ през междузвездното пространство, в което навлезе през 2012 г. Пътувайки по различна траектория, неговият близнак Вояджър 2 навлезе в междузвездното пространство през 2018 г.

Вояджър 1 е изправен пред комуникационен проблем в системата си за данни за полета. Това усложнява предаването на данни към Земята и затруднява инженерите поради възрастта и разстоянието до космическия кораб.

Инженерите работят за разрешаване на проблем с един от трите бордови компютъра на Вояджър 1, наречен система за данни за полета (FDS - flight data system). Космическият кораб получава и изпълнява команди, изпратени от Земята, FDS обаче не комуникира правилно с една от подсистемите на сондата, наречена единица за телеметрична модулация (TMU - telemetry modulation unit). В резултат на това никакви научни или инженерни данни не се изпращат обратно на Земята.

Освен всичко друго, FDS е проектиран да събира данни от научните инструменти, както и инженерни данни за здравето и състоянието на космическия кораб. След това комбинира тази информация в един пакет с данни, който да бъде изпратен обратно на Земята от TMU. Данните са под формата на единици и нули или двоичен код. Различните комбинации от 0 и 1 са в основата на всички компютърни езици.

Диагностични усилия и закъснения

Наскоро TMU започна да предава повтарящ се модел от единици и нули, сякаш е "зациклил". След като изключва други възможности, екипът на Вояджър установява, че източникът на проблема е FDS. Миналия уикенд екипът се опита да рестартира FDS и да го върне в състоянието, в което е бил преди да започне проблемът, но космическият кораб все още не връща използваеми данни.

Може да са нужни няколко седмици на инженерите да разработят нов план за отстраняване на проблема.

Изстрелян през 1977 г., космическият кораб и неговият близнак Вояджър 2 са двата най-дълго работещи космически кораба в историята. Намирането на решения на предизвикателствата, с които се сблъскват сондите, често изисква справка с оригинални документи отпреди десетилетия, написани от инженери, които не са предвидили проблемите, които възникват днес. В резултат на това е необходимо време на екипа да разбере как нова команда ще повлияе на операциите на космическия кораб, за да се избегнат нежелани последствия.

Освен това, за командите от Земята са необходими 22.5 часа, за да достигнат до Вояджър 1, който изследва външните региони на нашата слънчева система на повече от 24 милиарда километра от Земята. Това означава, че инженерният екип трябва да изчака 45 часа, за да получи отговор от Вояджър 1 и да определи дали дадена команда е имала желания резултат.

Източник: Engineers Working to Resolve Issue With Voyager 1 Computer, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !