НАСА разкри плановете си за кацане на астронавти на Марс (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 05:35 9984 0

Кредит НАСА

НАСА представи новата си програма за изучаване на Марс, чиято крайна цел е кацане на астронавти на повърхността на Червената планета и изграждане на база върху нея до средата на 30-те години на 21-ви век..

"НАСА е по-близо до изпращането на американски астронавти до Марс, отколкото когато и да е в нашата история. Днес ние публикуваме допълнителни подробности за нашия полет до Марс и затова в какво фокусираме всички наши усилия в подкрепа на тази цел. През следващите седмици, аз ще обсъдя нашия план с членове на Конгреса, както и нашите частни и международни партньори, много от които ще присъстват на Международния конгрес по астронавтика през следващата седмица." - заяви ръководителят на НАСА Чарлз Болдън (Charles Bolden) в прессъобщение на американската космическа агенция.

Новата програма на НАСА за изследване на Марс се състои от три части:

  1. "Подкрепа от Земята",
  2. "Изпитателен полигон",
  3. "Независимост от Земята".

Инфографика на НАСА за плана за покоряване на Марс. Източник: НАСА

"Подкрепа от Земята"

Първата част вече се прилага на борда на МКС, където инженери, астронавти и космонавти тренират за дълъг престой и живот в космоса, които ще бъдат необходими за пътешествие до Марс, разказва сайтът space.com. Станцията ще продължи да работи най-малко до 2024 г.

Международната космическа станция обикаля само на 400 км от повърхността на Земята. Роботизирани товарни кораби докарват редовно всичко необходимо за астронавтите, които могат да се върнат на родната си планета в рамките на няколко часа при необходимост. Пионерите на Марс ще трябва да са много по-независими и това ще е следващата стъпка в плана на НАСА.

МКС е единствената достъпна  платформа с микрогравитация за дългосрочно изпитване на животоподдържащи системи и други технологии, необходими, за да се намали зависимостта на Земята. 

Източник: НАСА

"Изпитателен полигон"

Втората част ще се реализира през тази година и през следващото десетилетие, когато НАСА ще се постарае да придобие опит в дълбокия космос в серия от мисии до Луната. Тогава ще завърши разработката на кораба Orion, с който астронавтите първо отново ще посетят Луната, ще поживеят на нейна орбита няколко седмици или месеци в специален модул.

Корабът Orion и тежката ракета SLS ще бъдат използвани през 2025 г. за проекта Asteroid Redirect Mission-ARM. В рамките на този проект роботизирана сонда - с усъвършенстван соларно-електрически двигател, който НАСА разглежда като ключова технология за теглене на големи товари до Марс - ще изтегли близкопрелитащ до Земята астероид на окололунна орбита, където може да бъде посетен от астронавти в бъдеще.

Първият полет на Orion и SLS ще се проведе през 2018 г., когато тежката ракета ще изведе бъдещия марсиански кораб на едноседмична безпилотна обиколка около Луната.

"Независимост от Земята"

След 2025 година НАСА със съдействието на международните си партньори ще започне подготвка за кацане на Марс. За този етап ще помогне не само опита от предишните две части на програмата, но и информацията, която се събира от марсоходите Opportunity и Curiosity, орбиталните апарати: Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution). Индия и Европа също имат активни орбитални апарати около Марс, наречени Mangalyaan и Mars Express.

Освен това НАСА планира да разработи и въведе в експлоатация йонно-слънчеви двигатели, които имат ниска тяга, но висока ефективност и икономичност.

НАСА обмисля два варианта за кацане на Марс - възможен е директен полет от Земята до Марс, а също и да се спре на една от луните на Червената планета, Фобос и Деймос, където астронавтите да изградят временна база. Компактни източници на енергия и 3D-печат за базата на Марс или неговите луни вече се разработват и тестват на МКС.

Неясна част от плановете на НАСА е изпращането до Марс на шести по ред марсоход наследник на Curiosity с кодово име "Марс-2020". Ако това се случи, НАСА ще тества системата за кацане на тежки товари с тегло около 20 тона, които ще бъдат необходими за изграждане на постоянна база на повърхността на Червената планета.

Един от финалистите на конкурса 3-D Printed Habitat Challenge Design.

В тази връзка е наскоро завърши първия етап от конкурса на американската космическа агенция за 3D принтирани къщи с използването на технологии, които позволяват употребата на местни ресурси за производство на кислород, гориво, вода и строителни материали.

Планът може да се чете онлайн тук.

Инфографика на НАСА за плана за покоряване на Марс. Източник: НАСА

Заедно с плановете си за кацане на Марс, НАСА също се представи обновена версия на интерактивна карта на Червената планета, Mars Trek 2.0. Има много подробни пейзажи на Марс, добавени са и нови територии. Картата може да бъде разгледана в двумерен и триизмерен режим, да се увеличава или намалява, да се прекарват маршрути. Приложението предоставя богата информация за Марс и различните места на планетата, проучени от космическите кораби.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !