НАСА с космически календар за юбилея на телескопа Спицър

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 11:15 4269 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Телескопът на НАСА "Спицър" празнува 12 години в космоса през миналия уикенд и агенцията пусна дигитален календар, пълен с прекрасни изображения, за да отбележи събитието.

Новият календар представя дузина от най-добрите си снимки, заснети от "Спицър", който е изстрелян на 23 Август 2003 и продължава да наблюдава небето и днес, разказва сайтът space.com.

Календарът започва през септември 2015 г. и завършва август 2016. Първата снимка е напрфавена през декември 2003 г., последната - през миналата седмица, 20 август. 

Може да свалите космическия календар тук.

Телескопът "Спицър" (Spitzer) е четвъртият телескоп на орбита около Земята. Преди него са изведени на орбита телескопът "Хъбъл" (Hubble) през 1990, "Комптън (Compton Gamma Ray Observatory) (1991) и ренгеновата обсерватопия "Чандра" (1999). "Спицър" е предназначен за наблюдение на космоса в инфрачервения диапазон. Той проучва далечни галактики, екзопланети, комети и астероиди.

През 2005 г. "Спицър"' откри за първи път слаба светлина още от първите обекти във Вселената. Неотдавна телескопът е помогна да се потвърди съществуването на екзопланетата HD219134b, който се намира само на около 21 светлинни години от Слънцето. Смята се, че "Спицър" ще продължи работа още 2,5 години. През 2009 г.се  изчерпва хладилния агент на телескопа, което означава, че е завършвил основната му мисия. Въпреки това, някои устройства да продължат работата си и сега.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !