НАСА се отказва от изстрелването в неделя, отлагайки полата на Starliner поне до сряда

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2024 в 10:05 2443 0

Atlas 5 на United Launch Alliance на космическата стартова площадка 41 преди опит за изстрелване с капсулата Starliner на Боинг.

Кредит NASA TV

Atlas 5 на United Launch Alliance на космическата стартова площадка 41 преди опит за изстрелване с капсулата Starliner на Боинг.

В рамките на минути след дълго отлаганото му изстрелване при първия пилотиран тестов полет на космическия кораб Starliner на Боинг бе спрян отново в събота, когато един от трите допълнителни компютъра, управляващи обратното броене от основата на стартовата площадка, срещна проблем, задействайки спиране на полета в последния момент.

Първоначално на инженерите бе казано да се подготвят за нов опит за изстрелване в неделя, в 12:03 ч. EDT, като се приеме, че проблемът може да бъде разрешен навреме.

Но по-късно НАСА обяви, че екипът ще пропусне възможността в неделя, за да даде на инженерите повече време да оценят компютърния проблем.

Тестовият полет на Starliner включва среща и скачване с Международната космическа станция. Въз основа на орбитата на лабораторията и способността на Starliner да наваксва, следващите две възможности за изстрелване след неделя са сряда, в 10:52 ч. EDT (17:52 българско време), и четвъртък, в 10:29 ч. (17:29 българско време) според съобщение на НАСА, цитирано от Space Flight Now.

Екипажът на Starliner, командирът Бари Уилмор и вторият пилот Сунита Уилямс, пристигнаха в рамките на около два часа след изстрелването на 6 май, само за да бъдат изведени поради проблем с предпазен клапан в тяхната ракета Atlas 5 и изтичане на хелий в задвижващия модул на капсулата.

Тези проблеми бяха решени и след няколко дребни проблеми в събота, обратното броене изглеждаше плавно към планираното стартиране в 12:25 ч. EDT (19:25 българско време). Но 10 секунди след като обратното броене излезе от планираното задържане на Т-минус 4 минути, часовниците внезапно спряха да тиктакат.

Изстрелванията към космическата станция са насрочени за момента, в който въртенето на Земята ще изведе космодрума в съответствие с орбитата на космическата станция, изискване, за да се срещне цел, движеща се с почти 30 000 км/ч (около 8 км/сег). Непланирано задържане на обратното броене за такива мисии незабавно задейства минимално 24-часово забавяне на изстрелването.

Космическият кораб Боинг CST-100 с капсулата Starliner на върха на ракетата ULA Atlas V с екипажен портал в позиция на Space Launch Complex-41 в космическия център Кенеди, 5 май 2024 г. в Кейп Канаверал, Флорида. Космическият кораб Боинг CST-100 с капсулата Starliner на върха на ракетата ULA Atlas V с екипажен портал в позиция на Space Launch Complex-41 в космическия център Кенеди, 5 май 2024 г. в Кейп Канаверал, Флорида.Кредит : Flickr/NASA/Joel Kowsky (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Когато и да излети, дългоочакваният полет ще бъде първото пилотирано изстрелване на Atlas 5 и първото за фамилията ракети Atlas, откакто астронавтът Гордън Купър излетя само на няколко км разстояние с последния полет на програмата Mercury преди 61 години.

По същия начин това ще бъде първият пилотиран полет на Starliner, отговорът на Boeing на Crew Dragon на SpaceX, вече работещ, по-евтин космически кораб, който е превозил 50 астронавти, космонавти и цивилни в орбита в 13 полета, 12 от които до космическата станция, след първоначален пилотиран тестов полет през май 2020 г.

НАСА финансира разработването на двата космически кораба, за да гарантира, че агенцията ще може да изстреля екипажи до станцията, дори ако кораб на една от компаниите бъде спрян по някаква причина.

Вече изостанал с години от графика поради недостига на бюджета и различни технически проблеми, чието коригиране струва на Боинг около 1,4 милиарда долара, НАСА се надяваше да изведе Starliner в орбита на 6 май. Но изстрелването бее прекратено, когато инженерите на United Launch Alliance откриха проблем с предпазен клапан в горната част на ракетата Centaur.

Atlas 5 бе изтеглен от космодрума и обратно в съоръжението за вертикална интеграция на ULA, където клапанът Centaur е бързо заменен. Но инженерите на Боинг забелязват признаци на малък теч на хелий в задвижващата система на Starliner, което впоследствие бе определено, това няма да представлява риск за екипажа или мисията.

Източник: NASA foregoes Sunday launch, delaying Starliner takeoff to at least Wednesday, June 1, 2024 William Harwood, Space Flight Now

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !