NASA търси ново космическо гърне

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 23 ноември 2016 в 10:16 2871 0

Естествените нужди, които нашето тяло изпитва, са нещо съвсем нормално. Но представете си “повикът на природата” да се обади докато сте в скафандър. Тогава работата става малко по-сложна. Ето защо НАСА създаде “Space Poop Challenge”, предават от space.com.

Едно иновационно предизвикателство, което кара всички иновативни откриватели да създадат система, която да отвежда фекалиите, урината и менстуралните течности извън скафандрите на астронавтите и да работи до 6 дни. Дори дават награда за това – 30 000 долара!

Понастоящем пробемът с извеждането на телесните течности е решено с памперси. Но те са ефективни само в рамките на няколко часа, а бъдещите мисии на НАСА предвиждат да са все по-дълги.

Усложняващо условие на новото предизвикателство, е че изискването е системата да работи в условия на микрогравитация, в скафандър под налягане. Новият скафандър се очаква да бъде използван от астронавтите на космическия кораб Орион.

Крайният срок за подаване на идеите и разработките е 20-ти декември, като победителите ще бъдат обявени на 31 януари 2017 година.

За повече информация, както и да се запознаете с правилата за участие, може да посетите сайта herox.com/SpacePoop

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !