Нашата черна дупка Стрелец A*: 4,3 милиона слънчеви маси в радиус, по-малък от орбитата на Венера около Слънцето

Ваня Милева Последна промяна на 07 ноември 2023 в 00:00 5009 0

Измерванията на изблиците около черната дупка Sgr A*. Цветният кръг показва размера на сянката на черната дупка.

Кредит MPE

Измерванията на изблиците около черната дупка Sgr A*. Цветният кръг показва размера на сянката на черната дупка.

От време на време около Стрелец A*, черната дупка в центъра на Млечния път, се вижда как се върти светещ газ.

Сега астрономите от Института за извънземна физика Макс Планк (MPE) успяват да измерят масата на черната дупка от това движение – и то съвпада перфектно с измерването, удостоено с Нобеловата награда по физика през 2020 г.

Заключението: 4,3 милиона слънчеви маси се съдържат в орбита, по-малка от тази на Венера около Слънцето. Наистина поразителна концентрация на маса!

Наскоро астрономи от Института за извънземна физика Макс Планк (MPE) потвърждават оценката на масата на Стрелец A* (Sgr A*) с помощта на изключително ярките краткотрайни изригвания, които понякога се случват близо до нея. Тези изблици се случват веднъж или два пъти на ден, когато газовите потоци близо до хоризонта на събитията на черната дупка се задвижат по-бързо и след това от време на време стават по-ярки.

Използвайки инструмента GRAVITY, който е близък инфрачервен интерферометър, свързан към интерферометъра на "Много големия телескоп" (VLTI) на Европейската южна обсерватория (ESO), те наблюдават тези изригвания през 2018, 2021 и 2022 г. и анализът им сега показва ясно, че Sgr A* има маса от 4,297 ± 0,012 милиона слънчеви маси. Тази маса се намира в област, девет пъти по-голяма от хоризонта на събитията на Sgr A* (~ 12 милиона km), който е по-малък от орбиталния радиус на планетата Венера около Слънцето.


Наблюденията показват, че ориентацията на изблиците близо до черната дупка е много подобна на движението на часовник. Тя е същата като ориентацията на звездния диск на разстояние няколко хиляди пъти по-голямо от хоризонта на събитията. Това показва физическа връзка между черната дупка и този диск. В туита по-горе можете да видите тази звездна ориентация.

Справка: Polarimetry and Astrometry of NIR Flares as Event Horizon Scale, Dynamical Probes for the Mass of Sgr A*
The GRAVITY Collaboration: R. Abuter et al; https://arxiv.org/abs/2307.11821 

Източник: Ultracompact: The Black Hole at the center of our Milky Way, MPE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !