Неидентифициран обект ще падне на Земята следващия месец

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 07:09 14358 2

Кредит www.fromquarkstoquasars.com

Съобщение от Европейската космическа агенция твърди, че неидентифициран обект (НЛО, за да бъдем точни) е на път да се сблъска със Земята на 13 ноември. Би било страхотно, ако извънземните най-после посетят Земята. Но това отново не са "те", нито е фатална комета. 

Това, което ще се разбие в нашата планета на 13 ноември над Индийския океан е нещо много прозаично - парче от степен на ракета. Космически боклук.

Милиони космически отломки, изоставени фрагменти от космически кораби в орбита около Земята в крайна сметка ще изгорят в гъстата атмосфера на нашата планета. Астрономите смятат, че през последно време са засекли един от тези космически отпадъци и за първи път в историята могат да предскажат мястото на падането му.

Такива прогнози ще позволят на учените да наблюдават подобни събития, за да ги изследват по-добре. Те се надяват да получат отговори на въпроса, какво точно се случва, когато космически боклук от естествен или изкуствен произход влезе в контакт с атмосферата на Земята. Изучаването на подобни събития ще им позволи също така да определят доколко могат да бъдат опасни едни или други космически обекти, падащи на Земята.

Обектът е открит на 3 октомври от инструмент, наречен Catalina Sky Survey (CSS), чиято мисия е да сканира небето за комети и астероиди, потенциално опасни за Земята. Малко след откриването му, астрономите разбрали, че CSS  е засичал този обект през 2013. Сравнението на тези две наблюдения позволило на учените да определят орбитата на обекта, която приличала повече на типична орбита на космически боклук, отколкото на орбитата на естествено тяло. Те също така стигнали до заключението, че обектът ще навлезе в земната атмосфера на 13 ноември над Индийския океан в района на Шри Ланка.

Съобщение от Европейската космическа агенция (ESA) твърди, че обектът, известен като WT1190F, не представлява заплаха за жителите на Земята. 

"Ние не сме сигурни на 100%, че е изкуствен обект, но ще се опитаме да отговорим на този въпрос в следващите няколко нощи" - заяви астрономът Ник Московиц от обсерваторията Лоуел.

Той планира да проведе дистанционно наблюдение на обекта с помощта на телескопа Southern Astrophysical Research (SOAR), разположен в Чили, който събира спектрални данни.

"Изкуствените обекти могат да имат слой боя върху повърхността си и често в нейния състав влиза титаниев оксид. Този елемент не се среща в естествена среда, така че ако спектърът на обекта ще покаже наличието на титаниев оксид, можем да кажем с увереност, че това е изкуствен обект", - съобщи Ник Московиц.

Според предварителната оценка изследваният обект е с размер от 1.2 до 1.8 м в диаметър. Най-вероятно, толкова малък обект след влизането си в атмосферата напълно ще изгори. Но е възможно някои фрагменти все пак да достигнат Земята.

Космическият боклук обикновено са изкуствени обекти в околоземното пространство - части от ракетни установки, неактивни сателитите, обломки и фрагменти, образувани при сблъсъци на сателити. В момента в космоса са повече от 300 000 единици боклук от малки винтове и болтове до големи части от ракети, които се движат по орбита със средна скорост от 10 км/сек - около 40 пъти по-бързо в сравнение с конвенционалните самолети. При такава скорост дори най-малките парчета могат сериозно да повредят или унищожат космически апарат или сателит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 14:29

Както и "предишното правителство"...

28.10 2015 в 10:21

Костов е виновен.