New Horizons днес изпрати нови снимки на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 февруари 2015 в 11:00 9763 1

Кредит NASA/JHU APL/SwRI

Плутон е открит от Клайд Томбо, който забелязал малката планета в покрайнините на Слънчевата система през 1930 г. Вероятно не е случайно, че точно днес, на рождения ден на американския астроном сондата на НАСА New Horizons изпрати първите изображения на Плутон, на които той не изглежда само малка точка - съобщава НАСА.

"Това е нашият знак за почит за рождения ден на проф. Томбо, в чест на неговото откритие и житейски постижения, които наистина са станали предвестник на планетарната астрономия на 21-ви век", каза главният изследовател Алън Стърн ( Alan Stern) на мисията New Horizons, от Югозападния изследователски институт, Колорадо. "Тези снимки на Плутон, очевидно по-ярки и по-близки, отколкото тези, които направи New Horizons през юли миналата година от два пъти по-далечно разстояние. Те представляват първите стъпки към превръщането на точицата светлина, която Клайд е видял в телескопа в обсерваторията Лоуел преди 85 години, в една планета пред очите на света това лято."

Новите изображения, заснети с телескопичния Long-Range Reconnaissance Imager (Lorri) на New Horizons на 25-ти януари и 27 януари, бяха първите получени по време на тазгодишния подход на космическия кораб в системата на Плутон, чиято кулминация ще бъде близкото прелитане до Плутон и неговата система от луни на 14 юли. New Horizons е на повече от 126 милиона мили (203 милиона км) разстояние от Плутон, когато започва да прави снимките, на които се вижда Плутон и най-голямата му луна, Харон.

"Най-накрая Плутон е на път да се превърне в нещо повече от точица светлина," каза Хал Уийвър (Hal Weaver), учен, участващ в проекта. "Новите изображения на Lorri показват също, че производителността на фотоапарата е непроменена, въпреки че започна работа преди повече от девет години."

От откриването си през 1930 г. до 2006 г., Плутон се смяташе за деветата планета от Слънчевата система. Но в края на XX и началото на XXI век във външната Слънчева система бяха открити множество космически тела. Сред тях са забележителните Кваоар, Седна и особено Едида, която е с 27% по масивна от Плутон. На 24 Август 2006 г. Международния астрономически съюз - International Astronomical Union (IAU) - за първи път даде определение на понятието "планета". Плутон не попада в тази дефиниция и IAU го класифицира в нова категория планети-джуджета заедно с Ерида и Церера. Някои учени продължават да вярват, че Плутон може да се прекласифицира обратно на планета.

Плутон (вдясно долу) в сравнения с най-големите спътници на Слънчевата система (отляво надясно и отгоре надолу): Ганимед, Титан, Калисто, Йо, Луна, Европа и Тритон

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 04:07

Леле какъв въргал ще стане между планетолозите, ако се окаже че наистина е сферичен ...:)
На снимката е крив, за месец ще я избистрят, в това време ще дойдат и нови снимки. Ще се хванат за гушите.
Планетологията е много-много интересно нещо, но сега се радвам че не от тия:)

Да, светлото петно е криво или защото обекта не е кръгъл, или защото фотоапарата трепери, или заради дефекти в оптиката. Първото и последното са вероятните.
Така или иначе - интересно.