New Horizons е забелязал полярна шапка на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 април 2015 в 11:43 5184 0

Кредит Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Космическият апарат New Horizons на НАСА за първи път в историята е получил снимки на Плутон, на които ясно се вижда полярна шапка на полюса му.

Най-близкото приближение на космическа сонда до далечната планета се очаква в средата на юли.

Снимки са направени в началото на средата на април, от разстояние 113 млн. км, благодарение на инсталираната на борда камера Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) . Учените от мисията New Horizons, които са получили новите снимки, са забелязали ясно изразени светли и тъмни области. Една от най-ярките области е в района на полюса на Плутон. Астрономите предполагат, че това може да е полярна шапка на планетата.

"С приближаването към системата Плутон, ние започваме да виждаме интересни особености на повърхността на планетата, като светлата зона близо до полюсите на планетата. Започва едно голямо научно приключение, което ще помогне за решаването на загадката на мистериозния небесен обект", - е заявил Джон Грансфийлд (John Grunsfeld), помощник администратор в дирекция Управление на научните полети на НАСА във Вашингтон.

Източник: НАСА

Освен Плутон в обектива на камерата е най-голямата луна на планетата - Харон, въртяща се в орбита с период 6.4 дни. Времето на експозиция, което е използвано за тази снимка е било една десета от секундата. То е твърде кратък период от време, за да се видят останалите, по-малко видими четири луни на Плутон.

Плутон е открит през 1930 г. и все още е голяма загадка за учените. Тя се върти около Слънцето на разстояние повече от 5 милиарда км от Земята, което създава големи трудности за нейното наблюдение. Тези снимки ще позволят на учените от мисията New Horizons да проучат по-задълбочено повърхността на планетата-джудже.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !