Nokia и Vodafone пускат 4G интернет на Луната

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 февруари 2018 в 09:01 5325 2

Кредит NASA/JPL/USGS

Луната, показана тук в изображение от 1992 г., направено от космическия кораб "Галилео" на НАСА, ще има собствена мобилна телефонна мрежа.

Апарат с тегло, по-малко от един килограм, наречен Ultra Compact Network, е част от извънземна мисия, която ще позволи на учените да осигурят на Луната първата мобилна телефонна мрежа - 4G мобилно покритие - през 2019 г.

Лунната мрежа ще поддържа стрийминг на видео и данни с висока разделителна способност между Луната и Земята и е част от проекта "Мисия до Луната" (Mission to the Moon), проект с цел да се приземи първата частно платена мисия на Луната, съобщава Reuters.

"За да може човечеството да напусне Земята, трябва да развием инфраструктура извън нашата планета", заяви за WebWire Робърт Бьоме (Robert Böhme), главен изпълнителен директор и основател на PTScientists, компания със седалище в Берлин, която е част от проекта.

PTScientists работят съвместно с Vodaphone Germany и Audi, за да координират мисията на Луната. Vodafone обяви на 27 февруари, че Nokia ще й помогне да създаде Ultra Compact Network. Тази мрежа ще позволи на два лунни Ауди куатро роувъри да комуникират със Земята, докато изследват това, което са оставили астронавтите на Аполо 17, последните астронавти стъпили на Луната през декември 1972 г.

4G мисията ще бъде изстреляни от нос Канаверал на ракетата на SpaceX Falcon 9 през 2019 г.

"С 'Мисията на Луната' ще установим и изпробваме първите елементи на специална комуникационна мрежа на Луната", заяви Бьохме. "Важното нещо за това LTE решение [long-term evolution - дългосрочна еволюция, стандарт за 4G мобилни мрежи] е, че то спестява толкова много енергия, а колкото по-малко енергия използваме при изпращането на данни, толкова повече можем да правим наука".

Мисията на Луната е избрала 4G, а не 5G мрежа, тъй като мрежите от следващо поколение все още са в изпитателна фаза и може би все още не са достатъчно стабилни, за да работят на повърхността на Луната, съобщава Reuters.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12603

2

r00t

28.02 2018 в 17:09

...на тях май само там им останаха клиенти...:-)

12688

1

Emil Kasamakov

28.02 2018 в 10:27

"LTE решение [long-term evolution - дългосрочна еволюция, стандарт за 4G мобилни мрежи">"

Не е. LTE е надграждане на 3G и не покрива стандартите на 4G, която е сбор от няколко технологии, една от които LTE.

Това е цитат. Кажете го на човека, който прави мрежата.