Очаквайте скоро премиерата на филма "Поглед към звездите" (трейлър)

Неразривната връзка между хората, звездите и телескопите

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 януари 2016 в 17:20 3598 0

Представяме ви трейлъра на филма "Поглед към звездите", един документален филм за най-голямата функционираща обсерватория в Югоизточна Европа -  НАО-Рожен.

Режисьор и продуцент е Христина Вардева, а оператори - Момчил Александров, Светлин Йорданов, Бисер Джонев.

От древни времена ние наблюдаваме звездите и мечтаем да разкрием тайните на безкрайната Вселена. След бума на космическите програми в началото на 70-те години, астрономията печели широка популярност в цял свят и страстта към изследването на Вселената се превръщат в глобална цел номер едно. През 1981 година на връх Рожен в Родопите е построена Националната астрономическа обсерватория. През годините тя се превръща в събирателен център за научната общност. НАО-Рожен е все още е най-голямата функционираща обсерватория в Югоизточна Европа.

Но времената се менят. Днес нейното бъдеще е неясно. Няколко поредни години обсерваторията е заплашена от затваряне поради липса на финансови средства. Под звездното небе на връх Рожен астрономи, звездни любители и млади наблюдатели продължават да се взират в най-тъмните кътчета на Вселената. Там сред романтиката и самотата на нощта се ражда любовта към звездите. Това е историята, разказана от хората, които преследват светлината от миналото и търсят пътища към бъдещето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !