Лекция: Загадките на рентгеновите двойни звезди: Изследване с 2м телескон на НАО Рожен

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 ноември 2015 в 10:43 8750 1

Лекция на тема "Загадките на рентгеновите двойни звезди: Изследване с 2м телескоп на НАО Рожен" ще изнесе доц. Кирил Стоянов в рамките на програмата на Кръжока по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет.

Лекцията ще се проведе на 19 ноември 2015 г., в 19:15 часа в зала А315 на Физическия факултет.

Доц. Кирил Стоянов работи в Института по астрономия с НАО от 2007 г. Научните му интереси са свързани с двойните звезди с компактен обект – симбиотични, катаклизмични и рентгенови двойни звезди.

Едни от най-интересните типове двойни звезди са рентгеновите двойни. Те се състоят от неутронна звезда или черна дупка, която акретира вещество от масивен и горещ донор, вследствие се наблюдават колосални експлозии, видими в рентгеновия диапазон на спектъра.

Историята на изследването на рентгеновите двойни звезди е пряко свързана с историята на рентгеновата астрономия – един от най-интересните и бързо развиващите се клонове на съвременната астрофизика. Въпреки, че тези звезди са силни източници на рентгеново лъчение, те са не по-малко интересни за изследване и във видимия и радио диапазони, а някои от тях излъчват и гама лъчи. Принос в изследването на рентгеновите двойни звезди има и НАО Рожен, където се провеждат регулярни спектрални наблюдения с цел изследване на физическите условия и параметри на околозвездните дискове в тези обекти, които са основния източник на водород, активиращ рентгеновата светимост.

Заповядайте да разкриете тайните на рентгеновите двойни звезди и да научите за последните резултати, получени с 2м телескоп на НАО Рожен с доц. Кирил Стоянов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 11:37

РЕНТ ГЕН, а не ренген :)