Oпитът на марсохода Opportunity за снимка на Скиапарели е неуспешен

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 октомври 2016 в 08:57 3559 0

Марсоходът Opportunity, който е в областта на кацане на модула "Скиапарели", е опитал да направи труден, почти невъзможен подвиг: да направи снимка на пристигането на спускаемия модул на повърхността на Марс, разказа Рlanetary.org.

За съжаление, този опит изглежда не е успял. Изображението от опита за наблюдение се вижда горе, но член на научния екип и експерт по космически изображения Марк Лемън (Mark Lemmon) заяви: "'Не виждам нищо, освен попадение на космически лъчи във изображението на Pancam". Попаденията на космическите лъчи (Cosmic ray hits) са светли петна или ивици, причинени от високоенергийни частици от космоса поразили детектора на камерата. Те обикновено се срещат в изображения от космическите летателни апарати и обикновено може да се различат по техните чисти ръбове и набраздена форма. Снимката на Opportunity е един от опитите за изображение на Скиапарели, който съдържа особено ярко попадение на космически лъчи.

Според туит на члена на научния екип Барбара Коен (Barbara Cohen) , Opportunity може да улови на снимка Скиапарели около 10 секунди след отварянето на парашута за време от около 50 секунди. Възможно е, но е малко вероятно да се заснеме разделянето на капсулата.

За съжаление няма никакъв недвусмислен знак на Скиапарели в снимката на Opportunity, така че ще трябва да изчакаме, за да научим нещо повече за съдбата на Скиапарели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !