ExoMars: Съдбата на спускаемия модул "Скиапарели" е неясна

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 октомври 2016 в 07:16 5453 0

Според изчисленията на екипа на мисията ExoMars "Скиапарели" е влязъл в горните слоеве на атмосферата на Марс в 17:42 (българско време), 19 октомври 2016, а в 17:48 часа се очакваше кацането на апарата на повърхността на Червената планета.

Влизането в горните слоеве на атмосферата е потвърдено от загубата на сигнала от "Скиапарели" от телескопа GMRT (Giant Metrewave Radio Telescope) в Индия.

Скиапарели може да е достигнал повърхността на Марс, но е възможно да не е оцелял от удара.

Добрите новини ...

След седем месеца и 483 000 000 км пътуване Trace Gas Orbiter (TGO) успешно постигна орбита около Марс вечерта на 19 октомври 2016. Сигналът за това в около 19:35 предизвика бурни ръкопляскания в Европейския център за косически операции (ESOC), Германия.

TGO сега е на планираната орбита около Марс, а екипът на ESOC продължава да следи състоянието на втория си спътник около Марс, който се присъедини към 13-годишния Mars Express.

... и не толкова добрите новини

Скиапарели може да е достигнал повърхността на Марс, но е възможно да не е оцелял от удара.

Спускаемият модул излъчва сигнал по време на своето спускане до Червената планета, който е бил получен тук, на Земята, от орбиталната станция около Марс Mars Express. Но посредата на предаването, сигналът прекъсва.

"Дали се е приземил непокътнат, дали се е ударил на камък или кратер или дали просто не може да комуникира, не знам", заяви Паоло Фери, началник на Европейския център за космически операции на ЕКА в Дармщат, Германия.

Паоло Фери нарече новината "недобър знак", но обеща, че екипът му ще анализира данните, за да определи състоянието на системата за кацане. Техните заключения ще бъдат споделени сутринта в петък централно европейско време.

Уредите на орбиталните станции Mars Express на ЕКА, Mars Reconnaissance Orbiter и Maven на НАСА вече се обръщат, за да чуят за сигнали от Скиапарели.

Преди три дни Скиапарели се отдели от орбиталния комплекс и започна тридневно спускане до Марс. Той навлезе в атмосферата вчера на височина от 122 км и скорост от 21 000 км/ч, защитен с аеродинамичен топлинен щит.

Марсианската атмосфера е силно разредена, но това не пречи на всеки апарат да изгори в нея, освен не забави скоростта си в горните слоеве. Преди кацане "Скиапарели" трябваше да намали скоростта си до 1700 км/ч и на височина от около 11 км да отвори парашутите си. Близо до повърхността на Марс със скорост от около 250 км/ч сондата по план трябваше да се отдели от капсулата и използва собствени ракетни двигатели.

Ако Скиапарели е достигал повърхността безопасно, неговите батерии трябва да са в състояние да поддържат операцията за три до 10 дни.

Ако се получи сигнал, ще е прекрасно, но ако не стане, има също какво да се научи от това упражнение. Отиването до Марс е изключително трудно, тя е много негостоприемна планета. В този случай учените ще имат данни от влизането и спускането, които ще им кажат много за планирането на следващата мисия през 2020 г.

Приземяването на Скиапарели бе предназначено да информира за състоянието на технологията за много по-големи и по-скъпи товари като бъдещия марсоход, насрочен за изстрелване през 2020 г. - за втората фаза на ExoMars.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !