Откриха най-странната двойка - бяло джудже в изключителна близост до черна дупка

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 март 2017 в 11:56 6965 0

Илюстрация: NASA / CXC / M.Weiss.

Астрономи откриха звезда, която обикаля черна дупка два пъти на всеки час. Това е най-тесният орбитален танц, виждан някога около черна дупка и звезда спътник в нашата галактика Млечен път, съобщи phys.org.

Статията, описваща тези констатации, е приета за публикуване в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а препринт е достъпен в arxiv.org

Това откритие е направено с помощта на два от космическите телескопи на НАСА, обсерватория "Чандра" и NuSTAR, и масива радиотелескопи в Австралия (Australia Telescope Compact Array - ATCA) в Нов Южен Уелс, Австралия.

Звездната двойка, известна като двойна система, се намира в сферичния куп 47 Тукана (47 Tucanae), гъсто струпване на звезди в нашата галактика на около 14 800 светлинни години от Земята.

Астрономите наблюдаваха системата в продължение на много години, а едва през 2015 г. екипът установи, че вероятно е съставена от черна дупка, която издърпва материал от спътника си - звезда.

Новите наблюдения от "Чандра" показват, че системата, известен като X9, последователно променя рентгеновата си яркост на всеки 28 минути, което е вероятно е продължителността на времето, необходимо за спътника-звезда да направи една пълна обиколка около черната дупка.

Заедно с доказателствата за големи количества кислород в системата, това говори, че X9 съдържа бяло джудже в орбита около черната дупка на само 2,5 пъти разстоянието между Земята и Луната.

"Това бяло джудже е толкова близо до черната дупка, че материалът се издръпва от звездата и се изсипва върху диска материя около черната дупка, преди да спадне в нея", заяви водещият автор д-р Араш Бахрамян (Arash Bahramian) от Университета на Алберта в Канада и Мичиганския държавен университет в САЩ.

Звездата е в най-близката орбита, наблюдавана някога около черна дупка

Въпреки че бялото джудже не изглежда да е в опасност от поглъщане или разкъсване от черната дупка, съдбата му е несигурна.

В продължение на десетки милиони години звездата е губила газ, поглъщан от черната дупка, а сега вече губи и по-голямата част от своята маса. "С течение на времето смятаме, че звездата ще губи все повече и повече маса и в крайна сметка ще се превърне в един екзотичен обект, подобен на известната диамантена планета, открита преди няколко години", обяснява Джеймс Милър-Джонс (James Miller-Jones) от Университета Къртин.

Как черната дупка е получила за близък спътник бяло джудже? Това учените трудно могат да кажат със сигурност - такава двойка се наблюдава за първи път. 

Една от възможностите е черната дупка да се е разбила в звезда - червен гигант и вследствие от сблъсъка газовият материал от външните области на звездата да е изхвърлен, оголвайки звездата до горещото му ядро, което се превръща в бяло джудже, което става партньор на черната дупка. Орбитата на двойката се свива с излъчването на гравитационните вълни, докато черната дупка не започне да поглъща материал от спътника си бялото джудже.

Гравитационит вълни, произвеждани от двойни системи, имат твърде ниска честота, за да могат да се открият от детектора LIGO, който регистрира гравитационните вълни от сливането на черните дупки. Източници като X9, потенциално могат да бъдат открити от бъдещата космическа обсерватория за гравитационни вълни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !