Първата в света жена космонавт Валентина Терешкова има рожден ден днес

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 март 2017 в 00:00 44284 2

На днешната дата, 6 март, е родена първата в света жена космонавт Валентина Терешкова. 

Родената през 1937 г. Валентина Терешкова има тежко детство - отраства в семейство с три деца, а на три години остава без баща - той загива във финландската война.

Като завършва седми клас Валентина е принудена да тръгне на работа в завод за гуми, след това - в текстилна фабрика. Но в сърцето ѝ остава непобедимият стремеж към небето и младата жена се записва в аероклуба на Ярославъл за парашутистка.

През 1963 г. печели неофициален конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже - в космоса. Тя прекарва в орбита почти три дни и се връща с титлата "Мис Вселена", която ѝ дава британският вестник Daily Express. 

През февруари 1962 г. Терешкова е избрана да се присъедини към космонавтите след конкуренция с повече от 400 други кандидати. Тя е една от петте жени, които са преминали през обучението за космонавти. Обучението включва изпитания в безтегловност, центрофуга и любимите за Терешкова 120 парашутни скокове.

Полетът на Терешкова не минава гладко. Наскоро първата жена космонавт разкри тайната, за която досега се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Корольов. Поради грешка в програмата орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава, така че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. Но Валентина се справя - ръчно с указания от Центъра за управление на мисията тя препрограмира апаратурата и благополучно се завръща на родна Земя.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името "Чайка" - нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация "Жени на годината" ѝ присъжда титлата "Жена на века" - "За ненадминати постижения в равноправието на половете".

Терешкова днес

Терешкова е няколко мандата депутат в Държавната дума, руския законодателен орган като представител на Ярославска област и член на партията на Путин "Единна Русия". Била е член на междуфракционната комисия за защита на християнските ценности. В това си качество тя подкрепи въвеждането на поправки в преамбюла на Конституцията на Русия, за да се добави, че „Православието е основата на националната и културна идентичност на Русия“. Интересното е, че по време на съветската епоха тя поддържа атеистични възгледи, които бяха в съответствие с официалната линия на комунистическата партия по онова време.

По време на процеса на изготвяне на промените в конституцията на Русия от 2020 г. тя предлага да се премахнат ограниченията за мандата на президента Путин.

В отговор на руската инвазия в Украйна, Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на Съединените щати добавя Терешкова към списъка със специално определени граждани и блокирани лица, което води до замразяването на нейните активи в САЩ. През декември 2022 г. Европейският съюз налага санкции на различни руски медийни личности и политици, включително Терешкова, което включва замразяване на активи и забрана за влизане в държави-членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

DrLaxslax

07.03 2024 в 11:09

За съжаление една наистина необикновенна жена, се певърна в най-обикновен рашистки боклук.

11751

1

Big Smile

06.03 2017 в 18:03

Хрушчов я избрал от трите възможни кандидатки, защото била най-красива.....