Секс в космоса - митове и факти

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юни 2015 в 10:03 15090 0

Кредит indiegogo.com

Eva Lovia

Повод да разгледаме тази малко необичайна тема и да се опитаме да отделим фактите от митовете в нея е новината, че порталът Pornhub започва кампания за събиране на средства, за да снима порно в безтегловност. И макар че, научната стойност на този проект ще е нулева, проблемите на размножаването в космоса ще бъдат така или иначе поставени пред човечеството, защото му предстоят полети към звездите, дълги десетилетия.

Раждането на мита

В зората на космическата ера никой не се е сещал за секс. Първите полети са продължавали най-много няколко дни, астронавтите постоянно били във връзка със Земята, а всяка секунда от мисиите била разчетена. Да не говорим за факта, че преди полетите на совалката, Валентина Терешкова бе единствената жена-космонавт и излетя сама в космоса. Но през 80-те започнаха масови многодневни полети от смесени екипажи, жените започнаха да се появяват в орбиталните станции и в колективното подсъзнание не можеше да не се породят митове за предполагаеми контролирани експерименти или самодейности.

Документ 12-571-3570

Известен е също като "NASA No. 12 571-3570" или "NASA publication 14-307-1792". В документа се говори за уж проведени експерименти по време на мисията STS-75. Твърди се, че на долната палуба на совалката е монтирана надуваема шумоизолираща преграда и са проведени 10 експерименти по 1 часа всеки. В шест експеримента са използвани задържащи устройства (ремъци и надуваем цилиндър), в четири случая партньорите са се справяли без тях. В раздела "заключения" документът съветва да се включат в оборудването за дълги мисии с женени двойки еластични ремъци и да се провеждат тренировки за адаптация към позиции 3 и 10, както и да се избягват проблемите, открити по време на експериментите 7 и 8.

Произходът на мита може да се проследи на един пост в групата alt.sex в Usenet през 1989. Това е очевиден фейк - до този момент номерата на мисиите на совалката не достигат дори 40, но това не пречи да се разпространяват истории. Дори в някои научно-популярни книги, за съжаление, този документ не се споменава като мит, а като факт. 

Истинската мисия STS-75 започна през 1996 г., 7 години след появата на поста, и по ирония на съдбата, екипажът се състои изцяло от мъже:

Трите делфина

Този мит е с това име заради необходимостта от трети участник, като при размножаването на делфините. В зависимост от версията, се разказва за експерименти в хидролаборатория за безтегловност или директно в космоса. Твърди се, че по време на експериментите е установено, че чифтосването в космоса е възможно, но основният проблем ще е третият закон на Нютон. Тъй като всяко действие има равно по сила противодействие, партньорите рискуват да се разлетят в различни посоки. И затова е необходим трети участник, който да придържа двойката.

Източникът на мита, както изглежда, е един от основателите на ракетомоделизма и писател на научна фантастика Хари Стайн. В книгата си "Живот в космоса" и в статии за списанието Analog, той твърди, че такива експерименти са се извършвали в тайна хидролаборатория на Центъра Маршал, Хънтсвил, Алабама. Статията очевидно става доста популярна, например, тя се споменава в мемоарите на астронавта Майк Мoлън (Mike Mullane):

На таблото в офиса на астронавтите, някой окачи статия от списанието за размножаване в безтегловност. Авторът предполага, че за съвкупление са нужни трима, защото според третия закон на Нютон, всяко действие има равно по сила противодействие. Някой шегаджия написа коментар: "Не! Ето защо Бог ни е дал ръце и крака".  Друг залепи до него лист със списък доброволци за "симулация при 1 g". На листа изпъкваше явно написан със женска ръка надпис "Време е да пораснете".

Въпреки че подобен експеримент е теоретично възможен, това е мит. Първо, защото не е имало причина да се използва огромен басейн за симулатор за неутрална плаваемост, след като работа ще свърши басейнът в задния двор в повечето американски къщи. Второ, освен материала на Стейн, други доказателства за такива експерименти не са намерени. 

Семейна двойка в космоса

Слуховете се увеличават, когато на една космическа совалка се оказват съпруг и съпруга. При подготовката на мисията STS-47, астронавтите Марк Чарлз Лий и Нанси Джейн Дейвис започват да се срещат и се женят тайно. Те разкрили тайната си точно преди датата на старта, когато вече е твърде късно да се намери заместник - от правилата на НАСА семейни двойки не може да участват в една мисия. След техния полет затегнали правилата, така че Лий и Дейвис станали първите и засега единствени съпрузи, които са били в космоса заедно.

Лий и Дейвис във втория ред от ляво

Предположението, че са се възползвали от уникалната възможност е логично, но се сблъсква с много възражения. Първо, въпреки че совалката е достатъчно голям кораб, да се уединят незабелязано е невъзможно, а и няма изолация. Да, на совалката има шлюз, но той има люк и тайно от останалата част от екипажа не може да се вмъкне никой. Поради това е необходимо да се получи подкрепата на екипажа. Също е възможно, но вероятността, че седем души, включително астронавтът от Япония ще го пазят в тайна в продължение на години, е малка.

Командирът на мисията Роберт "Хут" Гибсън (на снимката в центъра на втория ред), е голям приятел на астронавта Майк Молън. Той няма проблем да разкаже в спомените си с коя от жените-астронавти Гибсън е имал връзка, но не казва и дума за Лий и Дейвис, което е странно, ако имаше нещо пикантно.

Лий и Дейвис са работили в различни смени. На совалката работата е била денонощна, а когато едната смяна работи, другата почива. Връзка също се е поддържала денонощно, а за да се прикрие от Земята това, което се случва, ще трябват допълнителни мерки.  НАСА не показва признаци, че гледа на Лий като на нарушител на правилата - след това той извършва още два полета.

Приказки иззад Желязната завеса

Докато имаше Съветският съюз, съветската космическа програма бе забулена в прекалена секретност. Затова на Запад се разнасят слухове за тайни съветски експерименти. Американските совалки пък извършваха секретни мисии, пускаха военни сателити, а имаше и слухове за тайни биологични експерименти. Минаха години и тези тайни вече не са тайни, но не бяха открити доказателства за секретни експерименти.Във всяка такава програма има множество документи, инструктори и участници. Идеята на намесата на специалните служби за по-голяма секретност прави ситуацията комична. Нито ЦРУ, нито КГБ са провеждали експерименти с отглеждане на растения в безтегловност, по размножаване на риби, гущери и мишки в космоса. Защо тогава ще експериментират с хора?

Най-важният въпрос

Е, в края на краищата случило ли се е нещо в космоса? С вероятност 95% - не. Освен липсата на факти, има един много силен аргумент срещу това. Най-младият космонавт е Герман Титов, летял през 1961 г. в космоса на 25 години. Неговият рекорд дълго време няма да бъде достигнат - сега се лети в космоса в много по-зряла възраст. За да стане някой космонавт, трябва да получи висше образование, а след това няколко години да се обучава и да чака реда си. В резултат на това хората  летят в космоса за първи път след 30-35 -тата си година. Обикновено по това време те имат семейство, деца и хормоните им не бушуват толкова. Затова сексът в орбита ще се възприема не като вълнуващо приключение, а като скандал и край на дългогодишно изграждана кариера. А да замени някой години усилена работа за краткотрайна известност е малко вероятно. 

Версия на планирания експеримент

Добре, секс в нарушение на правилата е малко вероятен. А ако са извършвани планови експерименти?

Очевидно е, че преди да експериментират с хора, би трябвало учените да започнат с по-прости организми - растения, риби, земноводни, насекоми и бозайници ( например мишки). В момента на МКС тече експеримент за проучване на ефекта на космическата радиация върху размножаването при бозайниците. Сперма от мишки се съхранява на МКС 1, 12 и 24 месеца, а след това се доставя обратно на Земята и се изследва.

Всъщност може да покажем единствената (засега) реално заснета секс сцена в космоса с рибките медака:

Този експеримент се провежда на борда на космическата совалка Колумбия през юли 1994 г. , а доклад за резултатите от него е достъпен на страницата на д-р Кеничи Иджири

Естествено, че проблемите със зачеването, бременността и раждането в безтегловност ще се изучават, защото на човечеството му предстои да живее в космоса в продължение на десетилетия, пътувайки към звездите.

Физиологични аспекти на безтегловността

Безтегловността влияе комплексно върху човешкото тяло. Може би по-облагодетелствани са жените - преразпределението на течностите при липса на гравитация прави тънки краката и едри гърдите. Лицето малко се подува, но не е голям проблем.

Астронавтът на НАСА Никол Скот (Nicole Stott) 2009г.

При мъжете ситуацията е неясна. От една страна, астронавтът Майк Mолън в своите мемоари се оплаква от силна до болезнена сутрешна ерекция, която се дължи на същото преразпределение на телесни течности. От друга страна, някои астронавти са отбелязали спад в либидото, което съответства на наблюдавания спад в нивата на тестостерон в кръвта им.

Филмови секс сцени в безтегловност 

Независимо дали наистина е имало секс в космоса (което излезе малко вероятно), фантазията обикновено е по-добра от реалността. 

Секс в условия на безтегловност многократно е показван във филмите като ефектът на безтегловността е постиган чрез увисване на невидими кабели, монтаж и други прости специални ефекти. Такива сцени има във филмите  "Лунен бандит" (Moonraker), 1979,  "Куб 2: Хиперкуб" (2002)(Cube²: Hypercube), "Дракула 2000" (Dracula 2000) и други. 

Moonraker, 1979

Единственият път в историята на киното порнографски сцени в истинска безтегловност се снимат в "Експериментът Уран", епизод 2  от компанията Private Media. Това е един от малкото порнофилми някога номиниран за награда Небюла. Според Space.com:

Сцената е заснета на летящ самолет на височина 3 400 м. Самолетът с актьорите Силвия Сейнт и Ник Ланг рязко снижава, за да създаде моментна илюзия за безтегловност.

Запознати описвати снимачния процес като особено разхвърлян от техническа и логистична гледна точка.

Бюджетните ограничения дават възможност на Сейнт и Ланг, в ролите на астронавти, за снимане само на един дубъл в перфектна нулева гравитация, оставяйки актьорите само с един тесен 20-секунден прозорец от време, в който да се спуснат един към друг и да завършат сцената.

И други филми имат претенции, че са снимали при истинска безтегловност, но няма документални доказателства.

През 2008 г. научно-популярният телевизионен сериал "The Universe" пуска филм за секса и възпроизводството в космоса:

Мери Роуч в книгата си "Другата страна на космонавтиката" посвещава цяла глава на проблемите на секса и размножаването в космоса. В нея Мери развенчава не един от митовете на тази тема.

По този начин оказва се, че най-близо до еротиката от всичко, снимано в истинска безтегловност е фотосесията на Кейт Ъптън през 2014 г., а Pornhub наистина има шанс да заснеме първото порно в безтегловност, макар че научната стойност на филма ще е нищожна.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !