Пет невероятни неща, които откри Messenger за Меркурий (видео и снимки)

След 10 години успешна мисия, сондата ще се вреже в планетата вероятно днес

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 април 2015 в 09:35 17820 5

Кредит NASA

Апаратът Messenger на НАСА на фона на Меркурий,

В края на тази седмица, а може би днес, апаратът Messenger на НАСА ще се вреже в Меркурий, приключвайки с гръм и трясък своето 10-годишно пътуване.

Мисията Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) даде на научния свят няколко удивителни открития.

По предварителни изчисления, вероятно днес, 30 април сондата ще свърши горивото си и няма да има повече възможност да маневрира. Тя ще приключи мисията си като се вреже в тази най-близка до Слънцето планета. Преминавайки през много разредената атмосфера, която няма да забави движението му надолу, полуизгорял, Messenger ще продължи да се ускорява към повърхността на Меркурий и ще достигне скорост 3.91км/ сек.(8750mph) като в момента на удара ще създаде 16-метров кратер.

Падането ще се случи от страната на Меркурий, която е с гръб към Земята и ще бъде невидимо за земните телескопи. Учените очакват да събират данни почти до самия край.

Messenger стартира от Земята през 2004 г., пропътува над 7.9 милиарда км и е в орбита около Меркурий за последните три години. Той е предоставил на изследователите такава възможност за проучване на планета, каквато никога преди това не са имали.

Инфографика на НАСА за 10-годишната мисия Messenger.Източник: НАСА

Най-важните открития на Messenger са:

1. На Меркурий има вода

Откриването на лед близо до изгарящата жега на Слънцето е огромна изненада. На планетата има може би повече от един трилион 1012 тона замръзнала вода върху постоянно сенчестите полюсите, въпреки средната температура от 427° C на повърхността й. Учените предполагат, че тази вода е дошла от бомбардиращите планетата комети и астероиди, а не при формирането й.

2. На повърхността на Меркурий има летливи вещества

Благодарение на данните, изпратени от Messenger, учените вече са уверени, че повърхността на планетата съдържа летливи вещества като калий, натрий, сяра и хлор. На теория тези химикали не би трябвало да са там, тъй като планетата е много близо до Слънцето. Когато са изследвали тези летливи вещества, особено калий, е установено, че съотношенията на калий и торий са идентични с тези, намерени в метеорити.

3. Меркурий е бил по-голям някога

Набръчканата повърхност на планетата показва, че Меркурий се е свил с 15 километра в диаметър за последните 4.5 милиарда години. Космическият кораб на НАСА Маринър 10, предишният посетител на Меркурий, е успял да заснеме само едната страна на планетата, а Messenger подробно картографира повърхността на Меркурий, и то с невероятни детайли, а измерванията, направени дотогава не даваха доказателства за свиването на планетата.

Заловен е образа на сондата, прелитаща над северната полярна област на Меркурий. Източник: НАСА

4. Меркурий има непропорционално огромно желязно ядро

Messenger помага за разрешаване на загадката защо Меркурий има голямо желязно ядро, което заема почти 50% от обема му - над два пъти повече от земното ядро.

Меркурий е много по-плътен в сравнение с всички други планети и затова учените решили, че може да е бил първоначално далеч по-голяма планета, която е изгубила повечето от мантията си в гигантски сблъсък.

Благодарение на данните от Messenger вече се смята, че се е образувал по същия начин като другите планети от земен тип Венера, Земя и Марс.

Сега се знае, че тъй като Меркурий се формира в област, която е много гореща, желязото се кондензирало от протопланетния облак на това място. 

Подобно на газовите гиганти, които са образувани в район извън "линията на снега" между Марс и Юпитер, където е достатъчно студено, за да се кондензират водата, Меркурий се е образувал там, където се е кондензирало желязото.

Меркурий. Източник: НАСА

5. Меркурий има магнитно поле, подобно на земното

Messenger е потвърдил наблюденията на Mariner 10, че Меркурий има магнитно поле. Това е изненадващо, защото учените са смятали, че желязното ядро ​​на Меркурий е напълно стабилно и твърдо, тъй като планетата е малка и би трябвало ядрото й отдавна да се е охладило и втвърдило изцяло.

Магнитното поле на Земята се произвежда от триенето на течното външно желязно ядро ​​около твърдото вътрешно желязно ядро.

Излиза, че същ като Земята, Меркурий течно желязно ядро, което генерира магнитно поле, но как част от ядрото му е останала течна е все още загадка.

Някои учени предполагат, че Меркурий има пет пъти повече торий и уран спрямо количествата, наблюдавани на Земята. Радиоактивният разпад на тези елементи вероятно "подгрява" желязната сърцевина и не й позволява да се втвърди.

Сбогом Messenger!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

5

Гароне

02.06 2017 в 22:00


24.07 2015 в 09:47

Нищо не казвате нищо и за думата "химикали". И тя ли е преведена с претенции за задълбочени познания по химия? Знаете ли например температурите на изпарение на "летливите химикали" калий, натрий и сяра какви са? Призовавам подобни преводни статии да се адаптират спрямо точната българска научна терминология! Предполагам , че не е лесно за човек, който е далеч от съответната наука, но затова си има и съответните учебни помагала. Защото е много тъжно българинът да прочете на първа страница на един безплатен седмичник словосъчетанието "ръководител на клъстър" вместо "ръководител група". Опровергайте ме ако можете!

22.07 2015 в 19:38

"volatile" се превежда точно "летлив", което е много различно от "лек". "Летлив" означава "лесноизпаряващ се". Благодаря Ви за взискателността.

22.07 2015 в 10:57

Цитирам: "... учените вече са уверени, че повърхността на планетата съдържа летливи химикали като калий, натрий, сяра и хлор."
С какви познания трябва да е бил преводачът на тази статия от английски език, за да може да напише подобна нелепост? Да наречеш горепосочените леки химични елементи (поради по-малъкия брой протони и неутрони в ядрото) "летливи химикали" е абсолютна проява на некомпетентност.

30.04 2015 в 19:55

Предлагам тук да оставим акушерката от "Софиямед".