"Плутон е планета", заяви шефът на НАСА (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 август 2019 в 15:00 3960 0

В събота, 24 август 2019 г. бе отбелязана една неприятна годишнина за планетарните учени. Изминаха 13 години от деня, когато официалната класификация на Плутон бе променена - някога бе една от планетите на Слънчевата система, сега е само скромна планета джудже.

Но не всички са съгласни с решението на Международния астрономически съюз (IAU) - сега администраторът на НАСА Джим Бриденстийн (Jim Bridenstine)  обяви подкрепата си за членството на Плутон в планетарния клуб на Слънчевата система.

"Просто да знаете, според мен Плутон е планета", заяви той по време на събитието FIRST Robotics в Оклахома, което бе излъчено по телевизията на НАСА.

„Може да напишете, че администраторът на НАСА обяви отново Плутон за планета“, пошегува се Бриденстийн.

„Придържам се към това, така съм го учил“.

Това официално не променя нищо и разсъжденията му не са достатъчно убедителни - научаването на нещо по един начин не означава, че трябва да остане така, спомнете си геоцентризма. Това е лекомислена забележка, пише ScienceAlert.

Когато IAU премахна Плутон от списъка на деветте планети в Слънчевата система през август 2006 г., причините им са малко по-обмислени и са следствие от официалните му определения за планетите и планетите джуджета.

Преди това нямаше официални определения за тези обекти, което създаваше проблеми, когато астрономът Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт и колегите му откриха обект, който изглеждаше по-голям от Плутон. По-късно този обект е обявен за планета джудже и кръстен Ерида, по гръцката богиня на раздора.

Разликата между планета и джудже планета, която промени статута на Плутон, е, че не е разчистил „областта около орбитата си“ от други космически тела.

Това помогна за решаването на проблема с другите обекти приблизително с размера на Плутон, от които потенциално има стотици. Ако Плутон бе останал планета, какво пречи и останалите да са класифицирани също като планети?

Планетарният учен Алън Стърн, ръководител на мисията на New Horizon на НАСА, отдавна показва разочарованието си от решението да се "понижи ранга" на Плутон.

"Заключението ми е, че дефиницията на IAU е не само неприложима и неизпълнима, но е толкова дефектна научно и вътрешно противоречива, че не може да бъде категорично защитена от твърденията за научно небрежност, безотговорност и неопровержима класификация" , написа той през септември 2006 г. 

„Проектът New Horizon, все по-голяма част на обществеността и много стотици, ако не хиляди професионални астрономи и планетни учени, няма да признаят дефиницията за планета на IAU от 24 август 2006 г.“

„[IAU] е съставен предимно от неспециалисти, астрономи, които изучават черни дупки и галактики [и т.н.],“ заяви Стърн за IFLScience през 2017 г. „Други организации [с планетни учени] може да са по-адекватни.“

Дебатите обаче продължават да се развихрят и макар скорошните коментари на Бриденстийн да са радостна новина за много твърди фенове на пранетата Плутон, IAU едва ли ще промени решението си.

Източник:

 NASA Administrator Says Pluto Is Still a Planet, And Things Are Getting Heated, ScienceAlert

"Pluto Is A Planet," Says NASA Chief, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !