Поглед от космоса на 9/11

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 септември 2016 в 14:42 8017 0

На 11 септември, 2001 г. в резултат на терористична атака на самолети бе сринат Световния търговски център в Ню Йорк, имаше попадения в района на Пентагона във Вашингтон и в Пенсилвания. Събитията предизвикаха шок в САЩ и по целия свят. В памет на 15-годишнината от трагедията в Space.com публикува поредица от сателитни снимки, записали атаки от космоса.

Астронавтът Франк Калбертсон (Frank Culbertson) е наблюдавал трагедията на 9/11 от МКС. Тази снимка на Ню Йорк е направена от МКС от височина повече от 400 км на 11 септември. Вижда се издигащият се дим от Манхатън.
[Снимка: НАСА]

Сателитна снимка на Манхатън в 11:55 часа, три часа след като двата самолета, управлявани от терористите се разбиха в кулите близнаци. Снимана е от апартата SPOT в инфрачервения спектър, което дава възможност да се определи истинското място на пожара. Апаратът SPOT е на орбита на височина 822 км.
[снимка: CNES / Spot Image 2001]

На снимката е заснет Манхатън в деня след терористичните нападения в 11:43 ч. Снимката е направена от сателита IKONOS с резолюция от един метър. Виждат се кълбата бял прах и дим на мястото, където се издигаха кулите близнаци. Орбитата на спътника е на надморска височина от 680 км.
[Снимка: GeoEye]


Друга снимка на сателита IKONOS на мястото на трагедията в Манхатън, направена на 15 септември, 11:54 ч. Виждат се останките от кулите близнаци, отломки и прах. Виждат се дори линейките и спасителните автомобили по улиците.
[Снимка: GeoEye]


Сателитна снимка на мястото на терористичния акт с истинския цвят, направена на 12 септември от сензора MODIS на борда на спътника Terra.
[Снимка: NASA Goddard Space Flight Center]


Дигитален 3D-модел на повърхността на мястото на терористичната атака, създаден от LIDAR - устройство за определяне на разстояния с помощта на оптика. Обемният модел помага да се определи местоположението на оригиналните опорни конструкции, стълбищни клетки, асансьорни шахти, мазета, както и други елементи на кулите близнаци.
[Източник: NOAA]


Все още се вижда димът на място на рухналите сгради около 11:30 часа на 12 септември. Изображението е от сателита Landsat 7.
[Снимка: USGS Landsat 7 team, at the EROS Data Center]

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !