Полярното сияние на Юпитер - мистерия с 400 000 електрон волта

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 10:25 5120 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Bertrand Bonfond

Хора от цял ​​свят пътуват всяка година до Скандинавия с надеждата да зърнат великолепните северни сияния. Но ако полярните светлини на Земята са впечатляващи, зашеметяващите нови изображения, направени от сондата Juno на НАСА, показват, че те не са нищо в сравнение с тези, които се случват на Юпитер.

Учените от мисията на НАСА Juno са наблюдавали огромни количества енергия въртяща се над полярните региони на Юпитер, която предизвиква мощни сияния над гигантската планета - само че не по начина, който очакват изследователите, пише сайтът на космическата агенция.

Проучването на данни, събрани от ултравиолетовия спектрограф и детектора на енергийни частици, инструменти на борда космическия кораб Juno, който сега е на орбита на на Юпитер, е публикувано в Nature. 

Екипът, ръководен от Бари Моук (Barry Mauk) от Лабораторията по приложна физика към Университета Джонс Хопкинс, Мериленд, наблюдава следите на мощни електрически потенциали, привличени от магнитното поле на Юпитер, които ускоряват електроните към юпитеровата атмосфера с енергии до 400 000 електрон волта.

Това е от 10 до 30 пъти по-високо от потенциала на най-мощните сияния, наблюдавани на Земята, където само няколко хиляди волта обикновено са необходими за осъществяването на най-интензивните сияния, познати в места като Аляска и Канада, Северна Европа, както и много други полярни региони.

Това изображение, създадено с данни от ултравиолетовия спектрограф на Juno показва, че сиянията на Юпитер са много по-мощни от тези на Земята. NASA/JPL-Caltech/SwRI/Randy Gladstone

Юпитер има най-силнoтo полярно сияние в Слънчевата система, така че екипът не е изненадан, че електрическият потенциал играе определена роля в това. Изследователите обаче са озадачени, че въпреки големината на тези потенциали, те не се наблюдават често и не са източник на най-силните сияния.

"Най-ярките полярни сияния на Юпитер се предизвикват от някакъв бурен процес на ускорение, който не разбираме много добре", коментира Бари Моук. "Има намеци в последните ни данни, които показват, че когато енергийната плътност става все по-голяма и по-голяма, процесът става нестабилен и надделява нов процес на ускорение. Но ще трябва да продължим да търсим в данните".

Изображение на сиянията, създадено с данни от Juno (изображение 1), комбинирано с електронни измервания, показващи откритието на така нареченото дискретно аурорално ускорение, означено с "обърнато V" в горния десен панел. Този подпис показва наличието на мощни електрически потенциали, привличени от магнитното поле на Юпитер (вдясно), които ускоряват електроните към юпитеровата атмосфера с енергии до 400 000 електрон волта, енергии, които са повече от порядък от по-големи от наблюдаваните на Земята. NASA/JPL-Caltech/SwRI/Randy Gladstone 

Учените разглеждат Юпитер като физическа лаборатория за изследване на световете извън Слънчевата система, като твърдят, че способността на Юпитер да ускорява заредените частици до огромни енергии е важна за разбирането как частиците се ускоряват в по-отдалечените астрофизични системи. Но това, което научават за движещите сили на полярното сияние на Юпитер и формиращи космическата му метеорология, са от практическо значение и за нашия собствен планетен заден двор.

"Най-високите енергии, които наблюдаваме в полярните райони на Юпитер, са огромни. Тези енергийни частици, създаващи полярното сияние, са част от историята на радиационните пояси на газовия гигант, които създават проблеми за Juno и предстоящите мисии в Юпитер" - коментира Моук.

Ефектите на радиацията винаги са били проблем за инженерите на космическите кораби, когато летят в близкото околоземно пространство и на други места в Слънчевата система. Това, което научаваме тук, ще ни даде знания за космическата метеорология и защитата на космическите апарати и астронавтите в суровите условия на космоса. Сравнението на процесите на Юпитер и Земята е невероятно ценно за проверка на нашите идеи за това как работи планетарната физика ", заключава Бари Моук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !