Последни новини за падащата китайска космическа станция (обновена)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 април 2018 в 00:00 21684 1

Илюстрацията на художник на китайската космическа станция Тянгун-1, която се разпада и изгаря в земната атмосфера. Aerospace Corporation

Обновяване от 7:00 ч. 2 април: Китайската космическа станция Тянгун-1 отново навлезе в атмосферата на 2 април, 2:55 часа българско време, над Тихия океан, северозападно от Таити - 24.89 ° S, 150.56 ° W. Дори да са паднали парчета от станцията над земята, вероятността да ударят някой е много малка на толкова отдалечено място.

Обновяване от 23:00 ч.: Най-новата прогноза на The Aerospace Corp. от преди час е, че Тянгун-1 ще се приземи на 2 април в 00:18 UTC (3:18 българско време) ± 2 часа.

Обновяване от 21:00 ч.:  Преди малко повече от час екипът на Европейската космическа агенция, който проследява космическите отломки предостави окончателната си оценка за падането на апарата Тянгун-1, прогнозирайки прозорец от около четири часа центриран в 01:07 UTC (04:07 българско време) на 2 април.

Окончателен прогнозен прозорец на Tiangong-1 за 18:00 CEST 1 април Кредит: ESA

Новите прогнози от Европейската космическа агенция и Aerospace Corp. за повторното навлизане в атмосферата на обречената китайска космическа станция изместват времето на очакваната катастрофа на Тянгун-1 между неделя вечер и ранния понеделник (2 април).

Според представителите на ЕКА това ще се случи вероятно около 19:25 ч. EDT в неделя (2:25 българско време в понеделник), докато Aerospace Corp. прогнозира 16:30 EDT (23:30 българско време) в неделя, плюс-минус 8 часа. До края на този ден, 1 април прогнозите ще се променят, както и вероятната зона на падане на отломките на Тянгун-1 и тази информация ще бъде актуализирана.

"Това ще бъде шоу за всеки", заяви Тед Мюлхауп (Ted Muelhaupt) за Space.com. Той ръководи центъра за изследването на орбитата и повторното навлизане в атмосферата на Тянгун-1 в неправителствена изследователска организация в Калифорния.

Our current prediction of the #Tiangong1 reentry is April 1 at 16:15 UTC ± 9 hours. Further updates can be found here: https://t.co/oYGlof0opQ pic.twitter.com/HJKjAW28ZG

— TheAerospaceCorp (@AerospaceCorp) March 30, 2018

Мюлхауп отбелязва, че хората в Малайзия могат да очакват огромни фойерверки, от мащаба на грандиозното планираното разпадане на ATV-1 "Jules Verne", европейски товарен товарен кораб, който се завърна от Международната космическа станция през 2008 г. През 2015 г. ЕКА публикува видео от преследяващ самолет, показващ драматичното, огнено разпадане на ATV-1 над Тихия океан. ATV-1 е сходна по масата на Тянгун-1, която е 8,5 тона.

Информацията за проследяване в реално време за Тянгун-1 е достъпна тук от Aerospace Corp.. 

Имате възможност да наблюдавате това представление почти от първия ред, благодарение на проекта за виртуален телескоп (Virtual Telescope Project) от 28 март 2018 :  

     

Трудно е да се предскаже количеството космически отпадъци от Тянгун-1, които могат да оцелеят при падането през атмосферата. Според астрофизикът от Харвард Джонатан Макдауъл те са приблизително от 100 до 200 кг. Това е по-малко материал от този, който остана след разпадането на 90-тонната станция Skylab от 1979 г., която неочаквано остави отломки в Австралия по време на повторнотото си навлизане в атмосферата.

По-рано ви немски специалисти споделиха видеоклип, записал с помощта на радарни данни неконтролираното въртене, което става все по-бързо, на падащата китайска орбитална станция Тянгун-1

Прогнозни симулации

Въпреки че Тихият океан е най-вероятното лобно място на Тянгун-1, Мюлхауп подчерта, че е трудно да се каже къде ще навлезе станцията в атмосферата на Земята. Тянгун-1 постоянно обикаля около Земята наклонено между 43 градуса северна и 43 градуса южна ширина, която включва голяма част от цивилизования свят.

"Вероятността по протежение на зоната е все още доста еднаква за цялата дължина на ивицата", обяснява той. Това означава, че макар да има вероятност да падне и в България, това не е по-вероятно в сравнение с всички останали прогнозирани. 

Китайската космическа станция се върти около нашата планета със скорост от около 28000 км/ч., обикаляйки я на всеки 90 минути. Тянгун прелита над нашата страна на всеки 88 минути. От Калотина до Черно море взима разстоянието за около 20 секунди.

Първата китайска космическа станция Тянгун-1, показана тук в илюстрацията на художник, се очаква да падне на Земята около 1 април 2018 г.

На този етап, според Aerospace Corp. е по-удобно да се каже къде е вероятно станцията да не падне. Амазонка, например, е "доста безопасно" място, заяви Мюлхауп. Той сравнява ситуацията с това, че се опитва да предскаже кой ще спечели лотария. 

Тъй като Тянгун-1 слиза по-близо до Земята, прогнозите за мястото й на падане ще се подобрят. Никой няма да знае със сигурност къде ще падне космическата станция, докато това не стане. - До днес следобед вероятно ще разберем в рамките на две до три орбити, където ще падне - отбелязва Мюлухапт.

Тази карта на Европейската космическа агенция показва района, в който космическата станция Тянгун-1 може да падне (показана в зелено) около 1 април 2018 г. European Space Agency

Тянгун-1 стартира през 2011 г. и е била дом за два екипажа от тайконавти (китайски астронавти) през 2012 и 2013 г. Китай впоследствие загуби контакт с космическата станция през 2016 г. и Тянгун-1 оттогава пада към Земята. Тянгун-1 е първата китайска космическа станция, а нейният наследник - Тянгун 2 - започна да работи през 2016 г.

Забележка: Информацията ще се обновява.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6945

1

kokoten

01.04 2018 в 12:17

.....тайконавти....интересно....