Пръв докара хора на Луната Аполон, сега ... сестра му Артемида (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юли 2019 в 00:00 9606 1

Кредит: NASA

НАСА има намерение да изпрати хора на Луната през 2024 г. И точно както програмата "Аполо" докара дванадесет астронавта на Луната между 1969 и 1972 г., така сега НАСА създаде нова програма с ново име - "Артемида" (Artemis). НАСА отново взима име от гръцката митология - Артемида е дъщеря на Зевс и сестра-близначка на Аполон, а също и богиня на Луната.

Програмата Artemis е амбициозна: графикът обхваща не по-малко от 37 старта за периода от май 2019 г. до 2028 г., включително шест пилотирани полета, пет от които би трябвало да доведат до кацане на Луната.

Програмата Artemis се разглежда и като подготовка за пътешествие с космически кораб до Марс.

Тези стартове включват изследователска мисия 1 (ЕМ-1 или Exploration Mission 1) и изследователска мисия 2 (ЕМ-2), които сега са преименувани на Artemis 1 и Artemis 2, първата ще бъде автоматична, а втората - пилотираня.

Artemis 3 се планира да докара хора до Луната през 2024 г., някъде на южния полюс на Луната (където има вода под формата на лед), включително и първата жена, която ще стъпи на Луната. Агенцията има намерение да изгради постоянна база на Луната от 2028 година.

Изпращането на хората на Луната до 2024 г. ще изисква средства специално за това начинание.

Правителството на Тръмп обяви през май 2019 г. изменение на бюджета за фискалната 2020 година с допълнителни 1.6 милиарда долара за програмата като общият годишен бюджет на НАСА става около 21,5 милиарда долара без тази допълнителна сума, от които около 4,5 милиарда от бюджета за 2019 година са запазени за ракетата SLS, космическата капсула Orion и планираната лунна космическа станция. 

Концепция на художник за лунния модул. Кредит: NASA.

Целта е астронавтите в капсулата Orion (която може да побере четирима астронавти) да бъде изстреляна с ракетата Space Launch System (SLS), чиято аварийна система бе тествана наскоро.

След това Orion ще се свърже с по-малка версия на по-рано предложената лунна орбитална станция Gateway, която ще бъде разширена до по-голяма система на по-късен етап. Gateway ще обикаля около Луната като обитаема космическа станция и ще поддържа комуникация с хората и системите на Луната. От там ще тръгва и лунният спускаем модул. Все още не е избран проект за него и за лунната орбитална станция Gateway.

НАСА проучва начини да се направят тези системи за многократна употреба чрез зареждане с гориво.

Концепция на художник за станция Gateway и капсулата "Орион", пристигаща отляво. Кредит: NASA.

НАСА вече е предоставила 45,5 милиона долара субсидии на единадесет космически компании за проучване на възможности за изграждане на станцията и / или лунен спускаем модул или части за тях.

НАСА предвижда концепция за система за кацане на Луната, която трябва да се състои от три части - модул за кацане, модул за излитане, за да се върнат астронавтите към станцията Gateway и капсула за екипажа.

Повече информация за програмата Artemis можете да намерите в този PDF файл и във видеото от Фрейзър Каин (Fraser Cain) от Universe Today.

Източник: Artemis Moon Program Advances – The Story So Far, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

АЛФ

05.07 2019 в 19:38

Сега не е въпроса дали са били на Луната и с колко екипажа, а реално разработване на близкият космос Луната и Марс с реални кораби и технологии за качествен технологичен скок с който да се преодолее зациклянето на Земята и средствата които пилеем за въоръжаване да ги пренасочим за просперитета на цивилизацията ни прескачайки на следващото ниво на развитие. Ако не направим тази крачка напред всичко ще се сгромоляса и жалко ,че сме стигнали до тук и сме се провалили като последни глупаци...