Преди 4 милиарда години Юпитер е изхвърлил друга голяма планета от Слънчевата система

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 ноември 2015 в 16:57 9696 1

Кредит NASA / JPL / Space Science Institute

Не се заблуждавайте от кроткия вид на Юпитер - той е изгонил петата гигантска планета в Слънчевата система.

Идеята, че някога е имало пети гигант, освен сегашните Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун е известна от 2011 година. Нейното влияние е оформило Слънчевата система и благодарение на нея орбитите на Марс и Земята са там, където са.

Ново изследване на астрофизици от Университета на Торонто посочва Юпитер като "виновникът", който е изхвърлил тази гигантска планета, пише в прессъобщение на университета.

Учените предполагат, че изгубената планета принадлежи към същия клас като Нептун и Уран. Тя е била леден гигант, но не е толкова голям, колкото газовите гиганти Юпитер и Сатурн, но много по-плътна и по-масивна.

Но как Юпитер или Сатурн са успели да спечелят гравитационната битка с мощното привличане на Слънцето и да я изхвърлят от зоната не неговото влияние? 

Като правило, това става при близък подход на масивни планети. В този процес те се ускоряват взаимно и едната от тя се изхвърля от системата, превръщайки се във вечен самотник, който се скита сам в безкрайния простор на междузвездните пространства. 

Канадските астрономи са изследвали какво влияние може да има този процес върху луните на Юпитер и Сатурн - Калисто и Япет. Компютърното моделиране показало, че именно такива процеси са довели до изхвърлянето на цяла планета преди около 4 милиарда години и са повлияли на тези спътници да останат на орбитите, където са и в момента.

"Юпитер би могъл да изхвърли петата гигантска планета, като при това е получил спътник с орбита като Калисто," - казва един от авторите на Райън Клотие (Ryan Cloutier). - "Но това е невъзможно за Сатурн: Япет противен случай би трябвало да има твърде неустойчива траектория, която не би могла да остане такава, каквато е днес". 

Трябва да се отбележи, че всичко това все още не означава, че такова сближаване на Юпитер с ледения гигант, завършило с изхвърлянето му от Слънчевата система, наистина се е случило. Това са само косвени доказателства, получени чисто теоретично. Дори самото съществуване на пета гигантска планета е не повече от хипотеза. Но картината на една самотна, изгонена от звездния ни дома планета-скитник все още рееща се някъде е мъртвите пространства на Млечния път, е не по-малко завладяваща.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 17:44

Нищо кротко няма в Юпитер - трябва само да се погледне на видео.

Изгонването на друга планета пък идва да каже че преди това е бил много по-далеч от Слънцето. Придвижил се е на топло.