През 2016 г. Китай ще пусне пилотиран космически кораб

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 януари 2016 в 16:20 5072 1

Кредит CNS

Ракетата носител Long March 2F с космическия кораб Shenzhou 10 на върха преди старта от център Jiuquan

Китай планира да извърши през тази година повече от 20 изстрелвания в космоса, между които и да стартира пилотиран космически полет, а през 2018 - и основния модул на своя космическа станция, пише агенция Синхуа.

Медията съобщава, че държавната корпорация China Aerospace Science and Technology Corp планира да пусне космическата лаборатория Tiangong 2 и пилотирания кораб Shenzhou XI, а също да проведе изпитателни полети на ракетите Long March 5 и Long March 7.

Tiangong ще бъде стартирана в първата половина на 2016 г. за проверка на животоподдържащите системи на бъдеща космическа станция.

През 2018 г. Китай планира да изпрати в космоса първия модул на своята космическа станция "с цел проверка на технологията и извършване на инженерно-технически задачи". Станцията ще започне редовна работа през 2022 г. След старта на космическата лаборатория към нея ще се отправи ракетата Long March 2F с апарата Shenzhou XI, заедно с астронавтите, които ще работят в нея.

Освен това през 2016 г. Китай планира старта на два сателита за поддръжка на собственната си навигационна система Beidou Navigation Satellite System и спътника Gaofen 3, част от системата за сондиране на Земята Gaofen High-Resolution Earth Observation System.

През тази година Китай за първи път ще пусне комуникационен спътник за европейска страна - Белорусия.

През 2016 година Китай планира общо около 20 космически мисии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2016 в 09:06

Лошо.