Проби от астероида Рюгу хвърлят нова светлина върху историята на Слънчевата система (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 декември 2022 в 09:59 4552 0

Пробата, взета от две места на Астероида Рюгу, е смес от тъмен прах и камъчета. Кредит: Yada et al, Nature Astronomy

Въпреки че изминаха почти две години, откакто приключи японската мисия Хаябуса 2, пробите, завърнати на Земята от астероида Рюгу, все още разкриват ценна информация за историята на ранната Слънчева система. Ново изследване разкрива изотопния състав на цинка и медта от астероида Рюгу.

Според изотопните подписи съставът на Рюгу е близък до този на въглеродните хондрити със състав като в Слънцето, а този материал от външната Слънчева система представлява ~5-6% от масата на Земята.

Тези резултати, получени от учени от Парижкия институт за физика на земното кълбо (Institut de Physique du Globe de Paris), Университета Париж Сите и CNRS, като част от международен консорциум, са публикувани на 12 декември 2022 г. в списание Nature Astronomy.

Метеоритите, открити на Земята, предоставят на учените образци, предоставящи данни от първите моменти от съществуването на Слънчевата система. Голяма крачка напред обаче бе направена със завръщането на Земята през декември 2020 г. на мисията Хаябуса 2, управлявана от японската космическа агенция JAXA. Тя донесе обратно 5 грама фрагменти от астероида Рюгу, давайки възможност за анализ на образци, непроменени от пристигането и престоя им на Земята.

Проби от астероида Рюгу, анализирани в IPGP Кредит: © IPGP

Първите анализи, извършени от международен екип, показват, че съставът на астероида Рюгу е близък до този на подобните на метеорита Ивуна въглеродни хондрити (CI) - най-примитивните в химично отношение метеорити, за които се смята, че имат състав, най-близък до този на Слънцето. Въпреки това някои изотопни признаци (напр. титан и хром) се припокриват с други групи въглеродни хондрити, така че подробностите за връзката между Рюгу и CI хондритите все още не са напълно изяснени.

Цинкът и медта са два умерено летливи елемента и са ключови елементи за изучаване на процесите на акреция на летливи вещества по време на формирането на телурични или скалисти планети, каквито в Слънчевата система са Меркурий, Венера, Земя и Марс.

Различните групи въглеродни хондрити показват различен изотопен състав на цинка и медта, като CI хондритите са по-обогатени с летливи елементи. Чрез провеждането на допълнителни анализи на цинковия и медния изотопен състав на Рюгу учените разполагат с важен инструмент за изучаване на произхода на астероида.

Повърхността на астероида Рюгу. Кредит: JAXA

Международният екип показва, че изотопните съотношения на медта и цинка в пробите от Рюгу са идентични с тези на CI хондритите, но се различават от всички останали видове метеорити. Като окончателно потвърждава сходството между Рюгу и CI хондритите, това изследване установява, че тези примитивни проби от Рюгу представляват най-добрата оценка на медта и цинка в слънчевия състав до момента.

И накрая, цинковият изотопен състав на Рюгу може да се използва и за изучаване на акреционната история на умерено летливите елементи на Земята, които са от съществено значение за развитието на планетарната обитаемост. Изследването показва също, че приносът на материал, който е подобен на този на Рюгу, представлява около 5 % от масата на Земята.

Справка: “Contribution of Ryugu-like material to Earth’s volatile inventory by Cu and Zn isotopic analysis” by Marine Paquet, Frederic Moynier, Tetsuya Yokoyama et al., 12 December 2022, Nature Astronomy.
DOI: 10.1038/s41550-022-01846-1

Източник: Samples From Asteroid Ryugu Shed New Light on Solar System History, JAXA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !