Протести на местните хора в Хавай срещу строежа на гигантски телескоп

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2017 в 10:20 3310 0

Кредит Bryan Berkowitz

Полицията арестува организатора на протеста Kaleikoa Каео след опит да спре доставката на 4-метровото огледало за телескопа на Халеакала.

Камионите, превозващи основното огледало за най-големия слънчев телескоп в света, напреднаха през линията на протестиращите в ранните сутрешни часове в сряда, за монтирането му на 3055-метровия връх Халеакала на остров Мауи от Хавайския архипелаг.

Сутринта бяха арестувани няколко души от мирната демонстрация, която изведнъж премина в сблъсъци, съобщи списание Science.

Доставката на 4-метровото огледало е важен етап за телескопа DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope), който ще бъде най-големият слънчев телескоп в света и трябва да заработи от 2019 г. За разлика от Thirty Meter Telescope, проект за голям телескоп на върха Мауна Кеа на Хавайските острови, проектът DKIST по-лесно напредва, въпреки някои протести на местните хавайци, които се противопоставят на строежа на връх Халеакала, който се смята за свещен.

"Надявам се, никой да не пострада", заяви Томас Римеле (Thomas Rimmele), ръководител на проекта. "Жалко е, че се случват такива неща, но такъв е животът - хората имат различни мнения и различни гледни точки".

Пътищата, водещи до върха на планината бяха затворени  от 22:00 вторник, за да мине конвоя от тежкотоварни камиони. Протестиращите са планирали да се съберат извън строителната площадка на телескопа в централната част на остров Мауи, но са променили плановете си. Около 100 протестиращи преградиха пътя, от където ще премине конвоят по маршрута си нагоре в планината.

Организаторът Калейкоа Каео (Kaleikoa Каео) заяви, че иска да се противопоставят мирно в контраст с насилието на полицията. В същото време напомни какъв е залогът. "Ако не можем да защитим нашите свещени места, ние не ​сме свободни".

Протестиращите скандираха, пееха и блокираха пътя с два бамбукови олтари, окичени със цветя и венци в традиционна церемония. 

Полицията на Мауи присъства на мястото на протеста през цялата вечер с повече от 12 полицейски коли и около 40 служители. На английски и хавайски демонстрантите бяха подканвани да се разотидат и са предупредени, че ще бъдат арестувани, ако не изчистят пътя.

Снимка: Bryan Berkowitz

Протестиращите бяха легнали на пътя със свързани ръце. Полицията ги изнесе, за да може камионите да преминат. Няколко мъже след това се втурнаха напред и се хвърлиха пред и под масивните камиони. Полицията ги отстрани, заедно с няколко други скандиращи. Организаторите казват, че са арестувани трима мъже и две жени. Още един човек, който е бил в безсъзнание за неясни причини, но дишал, е бил отведен в болница.

Строителството на DKIST започна през 2012 г. след повече от десетилетие на противопоставяне на активисти защитници на околната среда и местни хавайски групи, които смятат, че строителството на телескопа на върха е оскверняване. Върхът Халеакала освен духовното и културното си значение, се превърна в символ на движението за хавайско самоопределение.

Протест през 2015 г. успя да спре доставката на части за телескопа до върха, принуждавайки конвоят да се върне. Следващите протести бяха разпръснати от полицията на Мауи, а десетки протестиращи бяха арестувани.

Един от организаторите на протеста Кахеле Дукелоу (Kahele Dukelow) обеща да продължи да се противопоставя на бъдещото строителство и в крайна сметка да премахне съществуващите телескопи. "Тази борба ще продължи в продължение на поколения. Това няма да ни спре", заяви тя пред протестиращите. "Ние никога няма да го приемем".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !