Заради анти-ГМО настроения Италия може да загуби маслиновите си дървета

Ситуацията се влошава и от анти-ГМО активисти, които твърдят, че учените са създали генетично модифицирани бактерии, които са поразили дърветата

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 юли 2016 в 15:14 10092 1

Маслиновото дърво, наречено "Кралицата" е хилядолетно растение от местния сорт Ogliarola Leccese. Възрастта му възлиза на над 1 400 години, а обиколката на дънера му е около 14 метра. Разположено е в провинцията Верноле / Лече (Пулия).

В Южна Италия в момента активно се разпространява грамотрицателната бактерия Xylella fastidiosa. Тази бактерия е способна да порази повече от 200 вида растения, които принадлежат към 50 семейства. Бактерията засяга и редица селскостопански култури: маслини, грозде, бадеми, праскови, сливи, кайсии, цитрусови плодове, кафе, слънчоглед, алармират италиански издания

Тази бактерия вече е заразила повече от 1 милион маслинови дървета в Южна Италия. В момента има общо около 50 милиона такива дървета. Районът доставя около една трета от култивирани маслини в страната. Сортовете зехтин, които се произвеждат тук, са сред най-добрите в света. До началото на тази година щетите, причинени от бактерията, възлизат на около 250 милиона евро. Един от основните начини за борба с болестта е отсичане и изгаряне на болните дървета. Но на това се противопоставят местните фермери. Те не се доверяват на научните данни, предполагайки, че дърветата ще се изсичат по някаква друга причина и че заболяването няма нищо общо.

Любителите на конспирациите излагат най-различни теории - от внос на декоративни растения до умишлено замърсяване и бактериологични експерименти

Рязане на заболели дървета - Снимка: Quotidiano di Puglia

Ако съпротивата на земеделските производители не се преодолее, не след дълго време епидемията ще обхване не само за целия регион, но и в други части на Европа, което ще доведе до земеделска криза.

В миналото бактерията бе разпространена главно в САЩ и Бразилия. В тези страни винаги е имало план за противодействие срещу епидемията и в най-трудните години. Бактерията обикновено се пренася от насекоми, а в тези страни се борят с преносители на болестта, предприемайки мерки срещу заболелите дървета. Във Франция, където преди няколко години маслинови дървета и други култури, също бяха жертви на Xylella fastidiosa, правителството и фермерите работят заедно борейки се с проблема. Но в Южна Италия ситуацията е различна.

Но в Италия маслиновите дървета не са просто селскостопански култури. В района в продължение на стотици години маслиновите дървета се считат за членове на семейството. Старите дървета, принадлежащи към определени семействи, символизират самите семейства и древността на рода. Унищожаването на дърветата предизвиква протести на местните жители, които организират демонстрации, използват сила, за да не допуснат ликвидаторите на огнищата на болестта.

И тук процъфтяват различни теории на конспирацията.

Така изглеждат заразените с бактерията дървета.

Ситуацията се утежнява от факта, че за да се прояви заболяването, са нужни 12-14 месеца. Затова се унищожават и дървета без симптоми. Най-ефективният метод е отсичането и изгарянето не само на заразените дървета, но и на всички растения в радиус от 100 метра от огнището на болестта. Естествено тези методи за контрол причинят значителни щети на земеделските производители. А бактериите вече са поразили стотици хиляди хектара маслинови горички, включително гори с много стари дървета, които се считат за забележителност на региона.

Всичко това предизвиква у местните протести и неразбиране. А на учените никой не вярва.

Освен това в Южна Италия в момента активно действат анти-ГМО активисти. Те твърдят, че учените са виновни за разпространението на бактериите. Привидно това е учени са създали щам на микроорганизми, което се отразява на местните дървета. 

Това убеждение се подкрепя от факта, че през 2010 г. се проведе в Бари международна конференция, организирана от Cost 873, европейска мрежа от учени. По този повод бактерията е внесена умишлено в Италия, пише италианският Рinguino magazine.

Местните власти смятат, че бактериите са доставени от учени за изследователски цели от Калифорния, САЩ. Срещу учените е заведено дело от Прокуратурата в Лече и разгледано в съда. По-късно се оказа, че европейск0ят щам е различен от американския и делото бе прекратено. Но сега местното население не вярва на учените, а предпочита да слуша анти-ГМО активистите и любителите на конспирациите. Позициите на тези активисти са по-силни от всякога, тъй като наскоро италиански изследовател с помощта на изфабрикувани доказателства показа, че ГМО са вредни за бозайниците. Резултатите от изследването му са многократно разобличени, но към учените и ГМО се отнасят с предубежденим. (вж "Намерени са фалшификации в статии за опасностите от ГМО")

Xylella fastidiosa. Изображение: GreenPlanner.it

Насекомите, а не учените, са истинските преносители на заболяването


Всичко това доведе до това, че мерките за борба срещу Xylella fastidiosa, предложени от Европейския съюз, не се приемат от местните политици, земеделските производители и обикновените граждани. А е необходимо да се вземат спешми мерки срещу разпространението на бактерията - ако това не се направи сега, то след няколко години ще бъде твърде късно - само в Италия повече от 10% от маслиновите дървета са засегнати от Xylella fastidiosa. Проблемите не са само за Италия, а за всички страни от Европейския съюз, където важна роля в икономиката играе земеделието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

1

Alicante

30.04 2017 в 00:40

Навремето в България така са внесли Колорадските бръмбари. Няма да се учудя, ако в заразяването се открие умишлена намеса със северноамерикански привкус.