Създадоха ГМО ларви на муха за лечение на язви

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 март 2016 в 14:58 9461 1

Кредит Flickr

Зелена муха месарка (Lucilia sericata).

Американски и новазеландски учени са създали генномодифицирани ларви на мухи, които произвеждат човешки растежен фактор за лечение на хронични язви на меките тъкани.

Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание BMC Biotechnology.

Използването на стерилни ларви на муха е ефективен метод за лечение на хронични незарастващи язви по краката (с диабет и повече от 20 заболявания), одобрен за употреба в САЩ, Великобритания и няколко други страни.

В основата на тази терапия е фактът, че личинките се хранят само с мъртва тъкан, без да засягат живата, така че те почистват раната и възпрепятстват нейната инфекция, подпомагайки по този начин излекуването. Но липсата на приток на кръв в резултат на разрушаването на капилярите - непосредствената причина за раните - прави процесът на лечение дълъг и води до образуването на големи дефекти в меките тъкани.

Учени от Университета на Северна Каролина създадоха два вида трансгенни ларви на зелена муха месарка (Lucilia sericata), произвеждащи човешки тромбоцитен растежен фактор ВВ (PDGF-BB), който стимулира пролиферацията (нарастване на тъканите на организма посредством размножаване на клетките чрез делене) и клетъчното оцеляване. В единия вид модифицирани ларви експресията (производството) на PDGF-BB се активира от топлина, а в другия - от тетрациклин.

Авторите посочват, че разработената от тях терапевтична система може да се използва за ефективна и не изискваща допълнителни разходи доставка в язвите на меките тъкани на различни растежни фактори и антимикробни пептиди при терапията с ларви.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

25.03 2016 в 08:22

Създадоха кръстоска на диня с муха. Режеш динята и семките излетяват на момента.