"Протон-М" отново полетя в космоса след година на земята (видео)

Наука OffNews Последна промяна на 09 юни 2017 в 13:31 5565 1

Снимка: Khrunichev

Руската ракета-носител "Протон-М" успешно изведе в орбита комуникационния сателит EchoStar 21, който ще свързва европейците с гласови и телекомуникационни данни. Последното излитане на "Протон-М" беше на 9 юни 2016 г., но след това руските власти го приземиха за проучване на проблем с двигател, след което претърпя няколко отлагания заради откритите дефекти в руски ракетни двигатели.

Изстрелването се състоя след продължили девет часа маневри на ускорителния блок "Бриз-М", съобщи Space flight now.

9 минути и 42 секунди след старта орбиталният блок, съставен от "Бриз-М" и геостационарния спътник, се отделиха от ракетата-носител и продължиха полет в автономен режим.

Конструиран в Пало Алто, Калифорния, EchoStar 21 ще остане в орбита 15 години. Със своите 7,5 тона той е едно от най-тежките комерсиални комуникационни съоръжения, които са изстрелвани досега и е най-тежкият товар, някога излитал с ракета "Протон-М". Изстрелването беше планирано за 28 декември, но стартът беше отлаган няколкократно заради откритите дефекти в двигателите на "Протон-М".

EchoStar 21 се присъединява към останалите 25 съоръжения, оперирани или отдадени за ползване от EchoStar и нейните подразделения - това е четвъртият по големина геостационарен комерсиален сателитен флот.

До края на годината са планирани още четири изстрелвания на ракети "Протон-М", между които две с комуникационни сателити на базираната в Мадрид Hispasat и хонконгската AsiaSat (респективно сателитите са Amazonas 5 и AsiaSat 9).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.06 2017 в 14:32

Ми айде хаирлия да е. Че с тия жироскопи голям цирк стана.