В 70 двигателя за руските ракети "Протон" намериха дефекти

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2017 в 09:00 13517 1

Кредит alexpgp / Wikimedia Commons

Във Воронежския механичен завод (ВМЗ) са намерени дефекти в 71 двигателя, тоест в "практически целия резерв на втора и трета степен за ракетите "Протон-М". Това заяви в интервю за РИА "Новости" генералният директор на НПО Енергомаш Игор Арбузов.

Шефът на Енергомаш отбеляза, че всички дефекти в двигателите са свързани с използването на непредвидена по проект технология за запояване на струйните глави. Според Арбузов са нарушавани правилата за съхранение на припоя, а контролът върху материалите и производството е слаб.

Дефектни двигатели са произвеждани в големи количества през 2015 г. и 2016.

През януари тази година "Роскосмос" оттегли всички двигатели за втора и трета степен от ракетата носител "Протон-М" - 11Д55 (РД-0110). 

Ракетата носител "Протон-М" и космическия апарат "Експрес-АМ4Р" рухнаха на земята по време на старта. 16 май 2014 г.

Причината за това е аварията на ракета "Союз-У" на 1 декември 2016, в резултат на което бе изгубен кораба "Прогрес MS-04" с товар за екипажа на МКС. Както съобщава Роскосмос, най-вероятната причина за инцидента е разкъване на резервоара на третата степен на "Союз-У" заради проникване на чужди частици по време на монтажа на помпата на окислителя.

Подобен инцидент се случи и през 2011 г. и заключенията на Междуведомствената комисия за разследване на причините за инцидента са "аварийно спиране на двигателя заради попадане на чужд обект в провода за гориво".

От 2008 г. станаха няколко катастрофи на руски ракети носители "Протон", които по съветско време са считани за едни от най-надеждните в света.

Злополука хвърли сянка върху репутацията на Воронежкия механичен завод и все пак причините са комплексни.

В началото на февруари вицепремиерът на руското правителство Дмитрий Рогозин сравни с диверсия заплатата на работниците, които сглобяват двигателите на ракетата носител "Протон" .

Връщайки се към проблемите на ВМЗ, Дмитрий Рогозин, заяви: "Ако тези хора получават 12-15 хиляди рубли на месец (385-482 лв), очаквайте неприятности ... Саботьорите са тези, които не им плащат." 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!