Роскосмос: Космическият кораб "Прогрес М-27М" е изгорял над Тихи океан

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 май 2015 в 10:01 3728 0

Кредит НАСА

Космическият товарен кораб "Прогрес М-27М" престана да съществува в 05:04 московско време в петък над централната част на Тихия океан, са съобщили от преслужбата на космическа агенция на Русия - Роскосмос.

"Навлизането в плътните слоеве на атмосферата е станало след 160-тото завъртане над централната част на Тихия океан", - казва представител на агенцията.

Той също така съобщава, че резултатите от разследването на аварията на кораба "Прогрес М-27М" ще бъдат представени най-късно до 13 май, след приключване на работата на държавната комисия.

Падането на "Прогрес" е подтвърдено от NORAD

От Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (North American Aerospace Defense Command - NORAD) са потвърдили, че руският "Прогрес" е изгорял в атмосферата. 

Според NORAD, корабът e престанал да съществува в 02:20 по Гринуич (05:20 българско време), плюс/минус една минута.

Корекция на плановете за изстрелването на космически кораби

Както съобщава ТАСС, Роскосмос възнамерява да коригира програмата си за полети до Международната космическа станция във връзка с инцидента с космическия кораб "Прогрес".

"Завръщането от орбита на намиращата се там експедиция се предлага да бъде пренесено от 14 май през юни, а след това, в края на юни - началото на юли да се изпрати към МКС товарен космически кораб "Прогрес", а вече след това - около 20-ти юли - да се извърши пилотирания старт на "Союз" - е заявил говорител на руската агенция.

Той е разказал пред ТАСС, че подобно предложение е било представено от работна група на Роскосмос за разглеждане от съвета на главните конструктори по пилотираната програмата. Предложението не е одобрено.

По-рано е било планирано, че поредният "Прогрес" ще пътуват до МКС през август.

Какво се случи досега

Ракетата носител "Союз-2.1а" с товарния кораб "Прогрес М-27М" стартира от Байконур на 28 април.

В същия ден стана ясно, че корабът не е на планираната орбита, комуникацията с него е изгубена. След няколко опита да установи контрол, руските специалисти признават, че скачване с МКС е невъзможно. Корабът започва неконтролирано спускане от орбита.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !