Разходката по вълните на пространство-времето с Роса

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 14:28 7551 2

Кредит Тихомира Методиева/НаукаOFFNews

Всички, които успяха да присъстват вчера, 23 февруари, на лекцията "100 години гравитационни вълни" в "читалище.то" бяха късметлии.

Това не беше лекция, а по-скоро забавната разходка по вълните на пространство-времето с екскурзовод-астроном Роса Виктория Муньос Димитрова.

Защото беше весело и леко, а ставаше въпрос за събитие на фундаменталната наука - регистрирането на гравитационните вълни, събитие, чакано 100 години. 

Малката заличка не можа да събере всички желаещи да чуят обясненията на Роса. А тук бяха и Галилей, Нютон и Айнщайн, гигантите, без които бе невъзможно и това постижение, а също и Хокинг (който се надяваме скоро да цитира Роса), както и всевластващата гравитация и любимите ни котаци, които скачат по одеалото на пространство-времето. И разбира се, черните дупки, засмукващи същото това одеало.

Роса ни разказа за буйния валс на двойка черни дупки, от който тръгнаха вълните на пространство-времето, онези гравитационните вълни, които засече гигантският интерферометър LIGO, а учените ни го казаха преди 10 дена, смайвайки не само научната общност.

Гравитационните вълни се движат със скоростта на светлината и преминават през всичко, дори през сферата на Шварцшилд, през линията на хоризонта на събитията. Тези вълни са единствената ни надежда да надникнем в черните дупки и да разберем "черни нинджи ли има в тях или нещо друго", както ни разказа Роса.

Роса е първият български млад учен, одобрен за участник на конференцията, наричена Scientific writing for young astronomers и се провежда за четвърти път от 2008 година насам като един от организаторите е престижното списание Astronomy & Astrophysics. На нея всеки млад астроном ще има възможност да получи персонални насоки как да представя науката, с която се занимава в научни статии и в различни научни форуми.

На тази конференция младите учени ще установят контакти с водещи изследователи от своята област и ще имат възможност значително да напреднат с научната си реализация след това.

Подборът е много строг. Тази година кандидатурите са сведелни от няколко хиляди до само 40, като Роса е първият човек от България, който е избран да участва и да представи научните си постижения, получени с телескопите на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!