Размразяването на "Евклид" бе успешно, той отново вижда ясно

Ваня Милева Последна промяна на 27 март 2024 в 07:09 4106 0

Космическият апарат

Кредит ESA

Космическият апарат "Евклид" на ЕКА се вглежда във Вселената.

Европейската космическа агенция EKA обяви, че "размразяването" на оптиката на космическия телескоп "Евклид" е било успешно и че резултатът е по-добър от очакваното.

Както съобщихме миналата седмица, имаше проблем, че се бе образувал много тънък слой лед върху 1,2-метровото огледало на Евклид и че бяха засегнати два инструмента - VIS, който прави много ясни изображения на галактики, които покриват голяма част от небето, и NISP, които могат да анализират инфрачервената светлина на галактиките, за да определят точно тяхното разстояние.

Загряването на целия телескоп за изпаряване на леда би отнело твърде много време и забавяне, така че миналата седмица бе започната работа по процедура за загряване само на огледалото. И това проработи. Огледалото се нагрява с цели 34°C и след това ледът в камерата изчезва. Температурата се покачва от -147°C до -113°C.

На графиката по-долу може да видите увеличението на светлинния поток на огледалото в резултат на повишаването на температурата.


Кредит: ESA/Euclid/Euclid Consortium

Възможно е в бъдеще върху огледалото отново да се образува лед, но с успешното прилагане на "размразяването" на огледалото инженерите на ЕКА знаят какво да правят и това може да бъде решено бързо.

"Евклид" ще наблюдава милиарди галактики на разстояние до 10 милиарда светлинни години, за да създаде най-голямата и най-точна 3D карта на Вселената, като третото измерение представлява самото време. Тази подробна карта на формата, позицията и движението на галактиките ще ни даде представа как материята се разпространява на огромни разстояния и как разширяването на Вселената е еволюирало в космическата история.

Прочетете повече: "Ще разкрие ли "Евклид", че пространството не е Евклидово?"

От това астрономите могат да изведат свойствата на тъмната енергия и тъмната материя. Това ще помогне на теоретиците да разберат по-добре ролята на гравитацията и да определят природата на тези мистериозни субстанции.

Източник: Euclid's sight restored, ESA.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !